Grattis KD och Hans-Inge

Det är väl bara att gratulera KD i Vännäs, som tilldelats viceordförandeposten i vård- och omsorgsnämnden.

Sedan glädjen över detta lagts sig litet, kanske Hans-Inge, kan ta sig tid att uppfylla sitt löfte om en kommentar "på ledarplats" på ett av mina gamla inlägg. Jag publicerar det här igen, om han nu skulle ha "tappat bort" det.

"Nog var det ett halvdåligt inlägg du gjorde, Hans-Inge, som svar på mitt och KD:s val mellan konstgräsplan och bemanning i demensboendet, tycker jag.

Du påminner mig vänligt om vilka partier det är som "styr i vår kommun" och det är ju bra för oupplysta mig att få veta det! Underförstått menar du väl med det att det inte spelar så stor roll vad det lilla KD därför tar för ställning i olika frågor – det är ju ändå de som bestämmer, eller hur?

Att mot den bakgrunden rösta "ja" till frågor som majoriteten driver kräver vare sig politiskt mod eller politisk tyngd. Att däremot säga "nej" i ett så i vissa kretsar populistiskt ärende som konstgräsplan till våra unga och friska, kräver ett stort mått av politiskt mod. Däremot behövs inte mer än ett mandat i den nämnd eller styrelse som frågan behandlas! Modet hade bara ETT av koMmunens partier. Dess politiska styrka räckte dock inte till för att stoppa projekte. Partiet "spände i alla fall bågen och lyssnade till strängen som brast".

Att kraftfullt protestera mot underbemanning på demensboendet borde KD ha kunnat göra trots bristande (?) mod och trots sin minimala politiska maktställning. KD avstod från det, så vitt framkommit offentligt.

I valet mellan "ja" och "nej" i två väldigt väsenskilda frågor har KD definitivt valt att i det ena fallet prioritera ett "ja" och i det andra fallet att prioritera ett accepterande.

Så gör du dig skyldig till något som är mycket vanligt bland politiker, nämligen att påstå att man inte kan koppla olika kommunala frågor till varandra. Visst sjutton kan och bör man det! Jag antar att du hört talas om den s.k. koncernnyttan. Den innebär att man som beslutsfattare inte får se oöverstigliga barriärer mellan olika intresseområden och deras skilda budgetar i klommunen.

Riktigt, riktigt illa låter i ditt inlägg när du tröstar dig med att "verksamheten" sagt dig att kommunen inte avviker bemanningsmässigt från andra kommuner. Jag ägnade ett av mina inlägg åt just detta. Du finner alltså tröst i att Vännäs kommun är en av de sex av tio kommuner, som lämnar sina dementa ensamma och inlåsta nattetid! Precis som "verksamheten" gör alltså, illa!"