Privata äldreboenden

Så nås vi av ytterligare en bevis på att profittänkandet inom äldrevården i alls passar med vad vi vill få ut av den.

Det privata äldreboendet Tallbohov i Järfälla, som ägs av Carema, är det bevis jag just nu tänker på.

I månader fick en boende ligga på en madrass på golvet, sedan hans säng gått sönder, allt enligt text-TV. Det fanns tydligen inte ekonomi för att köpa en ny säng eller för att laga den gamla! Hade man gjort det hade man ju samtidigt behövt nagga i ägarnas vinst.

Gång på gång kan vi läsa om privata äldreboenden, dä helt oacceptabla saker händer.

Att kloka och ansvarskännande borgerliga politiker – sådana finns det faktiskt – ändå envist förespråkar privat inblandning i samhällets äldrevård är för mig omöjligt att förstå.

Deras huvudargument som jag förstått det är att man därigenom på grund av konkurrensen får en bättre kommunal äldrevård. Dessutom ges de äldre ett friare val, när det gäller sitt boende.

Skitsnack är det bästa ord jag just nu kan komma på som motargument.

Vad händer t.ex. med det fria valet sedan kommunerna allteftersom lagt ner sina boenden och överlåtit ansvaret för boendena i privata, vinstdrivna företag?

30 kommentarer

  1. B-G Wikström

    Men avregleringar löser ju all världens problem ! Så oerhört bra det blivit på elmarknaden, med järnvägen mm. Och på apoteket… ja de får ju nästan inte ha några mediciner hemma utan 15% får vända varje dag utan sina mediciner för det är så dyrt att ha de hemma….Annars kan ju inte de många direktörerna ta ut 150 miljoner i lön, de stackarna….
    Och som sagt så bra det blivit med vården av gamla som får ligga för att det ska bli en högre vinst…..

  2. Anders

    Politikerna skulle aldrig erkänna det, men huvudsyftet med privatiseringarna är förmodligen att spara pengar. Sedan gömmer man pengafrågan bakom floskler som ”valfrihet” m.m. De privata aktörerna å sin sida sparar in överallt där man kan för att kunna lägga vinnande anbud och ändå gå med vinst och då blir vården därefter.

    Dock så tror jag inte att det automatiskt är fel att bedriva äldreomsorg i privat regi. Om man noga specificerar vilken service som ska ingå i god äldreomsorg och tvingar alla vårdgivare att hålla en lägstastandard så bör god äldreomsorg kunna uppnås oavsett om omsorgen bedrivs i privat eller offentlig regi. Då lär dock kostnaden bli högre och det är politikerna knappast villiga att betala…

  3. lf

    Regeringen och dess företrädare har ju betonat vikten att välja.
    Välja vård,välja elleverantör,välja bank ja i stort sett att välja allt.
    Vem tror ni tjänar på det?JO,det är de som är förmögna.Inte är det
    den gamle skogsarbetaren som hör dåligt och har kärlkramp.Inte är det det lågavlönade sjukvårdsbiträdet som kommer hem och knappast har tid med det familjära.De skall välja!
    Nä,här ser vi återgången till klassamhället.
    Låt oss kämpa för det solidariska samhället.

  4. Jan Nilsson

    Du kan ju googla på ”vanvård på kommunalt äldreboende” eller andra sökord. Då blir nästa inlägg kanske lite mer nyanserat. Det är bedrövligt med vanvård var den än sker.
    Tack och lov finns många exempel på äldreboenden med väldigt fint bemötande och omsorg, med olika sorters huvudmän.
    För flera år sedan hade jag och några till funderingar på att starta ett äldreboende. ”Privat”, men vi hade väldigt många tankar kring servicegrad, kvalitet, trygghet och social guldkant. Ett äldreboende vi själva hade kunnat tänka oss att bo på en dag.

  5. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Jan Nilsson (2011-11-02 20:11)
    Det behöver jag inte göra, Jan. Jag vet att det förekommer saker även på de kommunala äldreboendena, men det finns en väsentlig och för mig avgörande skillnad.

    När sådant sker på kommunala boenden, så ger det inga ökade vinster hos ”ägarna”. Att så blir följden av besparingar i de privata boendena som leder till vanvård, är något som ingen borde acceptera.

    Jag ser alltså ingen som helst anledning att ”nyansera” eventuellt kommande inlägg i detta ämne.

  6. Maria Skiddi

    Men herregud K-G! Vilken nivå!

    Menar du seriöst att det gör skillnad för den som är drabbad av dålig omsorg om det beror på ideologi som brister eller ”penninghunger”? lidandet blir mindre om det inte ger ökande vinster? HUR tänkte du då?

    Den som far illa i ett kommunalt boende lixåm härdar ut pga den mer rättvisare grundläggande ideologin?
    Medan om det beror på privat bristande omsorg han/hon skriker rakt ut av ”VERKLIGT” lidande?

  7. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Maria Skiddi (2011-11-03 21:07)
    Du ser inte ut att als ha fattat vad jag vill ha sagt! Du läser min inlägg som fan påstås läsa bibeln. Det tyder i vart fall din fråga om att jag ”seriöst” skulle göra skillnad på lidandet vid vanvård om det sker på det ena eller andra stället.

  8. Maria Skiddi

    Jag läste ditt svar till Jan å´där är det fan ingen lek det du skriver eftersom du hänvisar till din tro på den rätta ideologin som garannt för när det finns undantag= dvs OM där inte finns avans med vinst MEN lidande, så finns där det faktumet som en ispik att hålla sig i som mer uthärdligt lidande, medan om lidandet genererade vinst- var lidandet mer betydelsefullt allvarlig GROVARE just pga av detta , enl den syn du delade med dig av i ditt svar till Jan.

    Du får fortfarande och naturligtvis alltid tycka vad du vill, men jag blev helt chockad över att du skrev det så tydligt, och förstod/år verkligen inte alls hur du menar.

    LIDANDE under vilket förtryck eller vilken klantig huvudman som helst är ju samma lidande lixåm.

  9. RWR

    När jag blir behandlad på ett uselt sätt så bryr jag mig inte om man har M eller S inom parantes! Vad är din poäng?

  10. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till RWR (2011-11-03 23:12)
    Min poäng är, som alla som läst det skrivit nog har fattat, att äldre inom vård och omsorg inte skall behöva bli lidande bara för att kapitalstarka investerare vill få ut maximal avkastning av sin investering.

  11. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Conny Forsström (2011-11-02 19:56)
    Ännu mer förvånad blir jag över att förespråkarna för privat äldreomsorg fortsätter att vara lika övertygade om att privata initiativ är att föredra.

  12. RWR

    Jag tycker inte det ska finnas några omständigheter eller system som rättfärdigar lidande!

    Carema i detta fall skall granskas och utvärderas och ett förlängt kontrakt torde vara uteslutet! Den möjligheten borde finnas i kommunal verksamhet också. Framförallt borde man som medborgare i alla fall ha valfrihet.

    Det finns ingen parallell mellan att ett företag har en bra avkastning och att människor får lida. Har man en dåligt skött verksamhet så kan man göra folk illa oavsett. Avkastningen kan ju tvärtom ge en bättre möjlighet att utveckla verksamheten, bättre än om samma pengar ”går upp i rök”.

    Den som har sitt Taxi bolag och skjutsar barnen till skolan ska inte han/hon kunna göra en vinst i sitt bolag. Eller menar du att han/hon i det läget riskerar att vara en fara för barnen?

    Du gör det enkelt för dig och riskerar samtidigt att rättfärdiga de lidande som sker i kommunal regi genom att utesluta alla andra möjliga former av vård.

    Ditt motargument säger ju egentligen en hel del om ditt synsätt!

  13. Conny Forsström

    Till RWR: när vinst ska göras måste något skäras i..oftast är det anställdas arbetsmiljö och villkor som får lida. Detta vet vi alla, och det vet även högern, men man fortsätter ändå förespråka vinstdrift inom vård och skola.

  14. RWR

    Conny: Höger eller vänster alla vill väl ha en bra vård och en bra skola!

    Gamla stelbenta socialistiska pamfletter gör knappast vård eller skola bättre! Det har 1900-talet klart påvisat!

  15. RWR

    Agerandet från Caremas sida är under all kritik vilket jag redan påpekat!

    Skälet därtill är inte så enkelt som ett plakat från majtalen i Minsk 1973.

    Men jag vet också att kommunal verksamhet har liknande brister jag behöver nämligen inte blunda av ideologiska skäl! Just dessa brister gör det högaktuellt att bredda tankesättet och jobba med nya bättre lösningar.

  16. RWR

    Det finns gott om vinst drivande företag i vårt land och det är ju bra vi måste också se till att vinsterna återinvesteras för att skapa nya arbetstillfällen. Det allmänna som du pratar om är dina och mina skattepengar jag föredrar att dom nyttjas på bästa sätt.

    Effektivitet och kvalitet framför ideologi, tack!

    Vilka exakt är ”kapitalisterna”? Och vad gör dom med pengarna?

  17. Någon som vet

    Carema har varit i blåsväder med all rätt!

    I detta fall framkom dock inte all fakta. Patienten i fråga behövde i det här fallet en madrass på golvet för att undvika skador.

    Jag var själv på plats!

    De som inte var på plats har naturligvis svårt att få ett sammanhang.

    Tidningsgrodor är kanske roliga i bland, men sällan sanningsenliga.

    Mvh
    En Sjuksköterska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.