”Valfriheten” inom äldreomsorgen

Valfrihet som begrepp har blivit ett slags honnörsord som allt oftare används och då kanske främst av KD, som jag tror är den mest framträdande förespråkaren för det.

Politiska slagord låter nästan alltid tilltalande men när de granskas närmare är de bara just slagord som saknar verklighetsförankring.

Valfrihet in den utsträckning som bl.a. KD säger sig kämpa för är ouppnåelig. En gammal vårdbehövande persons önskan om att få välja mer eller mindre fritt kan vare sig lagen om valfrihetssystem inom vård och omsorg (LOV) eller andra lagar tillmötesgå.

I den senaste tidens debatt har valfriheten främst handlat om möjligheten att kunna välja mellan kommunalt eller privat s.k. särskilt boende. Redan där slår möjligheten slint att välja fritt. Den äldre kan inte en dag själv välja att flytta från sitt ordinarie boende till ett särskilt boende. Först måste socialtjänsten utreda om rätten finns till det bistånd som bl.a. boende i särskilt boende utgör. Där finns alltså ingen valfrihet för den äldre.

Och inte heller när bistånd i form av särskilt boende har beviljats kommer det någonsin att finnas en oinskränkt valfrihet att välja var man vill bo. Ingen kommun i Sverige kommer någonsin ha flera tomma lägenheter/rum stående tomma på alla sin särskilda boenden, för att därigenom ge den som fått biståndet möjlighet att fritt välja boende. I de privata, vinstdrivna boendena är det ännu mera sannolikt att det alltid skulle finnas lediga rum, som möjliggör valfrihet.

Dessa båda oemotsägliga fakta, biståndsbedömningen och tillgång till lediga rum i alla boenden i kommunen, kvarstår även om kommunen frivilligt eller med tvång inför LOV. Valfrihet i dessa avseenden skulle i stället kräva en ändring i socialtjänstlagen och en kraftig ökad resursförstärkning för kommunerna, varifrån nu den skulle komma.

Införandet av LOV styrs inte av en strävan att göra de äldres sista år angenämare att leva. Det borde för alla vara helt uppenbart att syftet med LOV bara är att ge kapitalstarka intressen ytterligare något att tjäna ännu mera pengar på.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.