Försäkringskassan och läkarintygen

Få torde ha undgått det som Försäkringskassan av och till framhållit, nämligen att kritiken mot kassan för för sent utbetalda bidrag eller inga bidrag alls haft sin grund i dåligt skrivna läkarintyg.

I dag fick jag ett mycket belysande exempel på hur bundna de stackars försäkringskasseanställda tydligen är av läkarintygen. Jag har alltid tyckt att kritiken av Försäkringskassan inte bör vara riktad mot kassans handläggare utan i stället mot de svårtolkade och alltför strikta regler, som någon annan "hittat på".

Mitt ärende gällde ansökan om "Aktivitetsstöd på grund av nedsatt arbetsförmåga". Den mycket vänliga och tillmötesgående handläggaren meddelar att man redan hade ett färskt läkarintyg för den det gäller. Men nu behöver man ytterligare ett, där läkaren intygar att personen ifråga verkligen har nedsatt arbetsförmåga.

Eftersom det var jag som skickat in läkarintyget, kände jag till dess innehåll. Det fick mig att fråga, om det verkligen behövs ett läkarintyg för att inse att en förståndshandikappad person med en intellektuell kapacitet som en 4-5-åring inte kan få ett avlönat arbete.

Handläggaren fortsätter att tålmodigt att försöka få mig att förstå, att hon måste ha ett läkarintyg.

Så kom vi in på hennes möjlighet att snabbt handlägga ärendet och då undslapp det henne, att hon snart skulle gå på barnledighet. Jag vet inte om det var min provocerande fråga, om hon kunde tänka sig att skicka ut sin 4-5-åring att söka jobb, som fick henne att tumma på reglerna.

I vart fall ringde hon upp mig efter stund och meddelade att det nu bara var komma in med ansökan och att man inte behövde något ytterligare läkarintyg.

Jag till sist vill jag ytterligare framhålla att jag ingenting har att klaga på, när det gällde det bemötande jag fick. Det är ju inte handläggarna, som har hittat på de regler för sitt arbete som de är satta att följa.

 

4 kommentarer

  1. Karin

    Oj. Jag förstår verkligen. Alliansens inhumana politik har fått svaga människor att ta självmord. Som sambo till en man som inte anses kunna jobba, är jag själv i samma sits.MEN han har överklagat/gått ut i media. Det är en SKAM för Sverige detta.

  2. Hans-Inge Smetana

    Men om det är som du antyder att det enbart är regeringes fel hela vägen hur kunde du då i slutändan slippa lämna in intyg? Ringde handläggaren upp regeringen och frågade? Om inte så gjorde ju handläggaren i så fall ett tjänstefel. Och varför bedöms samma regler så olika i vårt land. Det är inte rättssäkert. Och eftersom det är samma regler till hela landet så är det för enkelt att säga att det enbart beror på dem som tillsatt reglerna. Vart ligger ansvaret för uttolkningen av reglerna?
    Men visst jag har också synpunkter på mycket i sjukförsäkringsfrågan men det är för enkelt att helt frånta kassan sin roll.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2012-02-23 23:43)
    Det är precis där felet med många av Försäkringskassans regler ligger, nämligen att det så totalt kan strida mot sunt förnuft. I det här var det nog bara så, att handläggaren och hennes närmaste chef båda prövade sitt ”sunda förnuft” och då insåg att det var läge att ”look outside the box” och sedan komma till en slutsats som sade dem att grundregeln inte var nödvändig att tillämpa.

    Det behövdes alltså ingen läkare för att förstå det som varje vuxen människa förstår helt utan läkarhjälp. Jag fråntar inte Försäkringskassan sin roll. Tvärtom vill jag visa att dess roll är avgörande ibland.

  4. maria

    Jag fick höra att min bekantas bekanta fick fortsatt sjukersättning utan ens själv fylla i ansökningsblanketten. Det räckte med hennes namnteckning längst ner. Hon gjorde så här : Hun drack en halvflaska sprit dagen innan möte med handläggaren.Hon tog på sig gamla smutsiga kläder, ruffsade håret utan att kamma de och åt tre stycken råa vitlöksklyftor presis innan mötet med handläggaren. Det är helt uppenbart att handläggaren bestämde hennes öde genom att lita på sina sinnen (lukt syn och hörseln) Rättsäkerheten då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.