Vapenlagarna i USA

 

Nu tar jag mig an ett stort ämne och torde säkert samtidigt avslöja ett antal fördomar, som jag har, eller snarare hade.

Jag hade nämligen fått för mig att det är främst lågutbildade och trångsynta personer här, som inte kan se de risker som det innebär att så många människor har vapen och dessutom har rätt att bära omkring dem dolt.

I eftermiddag åt vi en sista lunch för den här gången ute med två av våra bästa vänner. Efter en stund tog jag upp frågor kring ämnet.

Det var i första hand kvinnan i paret som visade störst intresse för mina frågor. Hon är en alldeles förtjusande kvinna, smart, välutbildad (psykologie doktor är hennes akademiska grad) och väldigt beläst i de flesta ämnen. Politiskt sett är hon en trogen demokrat. Inget av detta gäller dessvärre mig.

Tämligen direkt blev det, till min stora förvåning, klart för mig att hon försvarade grundtanken bland NRA-folket NRA= National Rifle Association), nämligen att varje amerikan skall ha rätt att bära vapen. Detta är enligt henne nödvändigt för var och ens säkerhet och minskar även brottligheten i landet.

Till sist tog jag modet till mig och frågade, om hon själv ägde ett vapen. Utan minsta blygsel berättade hon då att hon äger en pistol och enda anledningen till det är att hon behöver den för att skydda sig i sitt hem!

Hon är nog den sista av alla vi känner här, som vi kunde tro skulle äga ett vapen och dessutom så starkt förespråkade rätten att ha ett. Därmed blev jag fri några av mina fördomar.

Vi pratade mycket detta och när jag frågade om hon eller hennes man någonsin hade varit i närheten av skottväxling under sina ca 60 år i detta land, såg hon faktiskt aningen genered ut. Min undran därpå om hon möjligen från något håll genom propaganda överdriver behovet av vapnet, fick jag inget riktigt svar på.

Vi skiljdes lyckligtvis som lika goda vänner, som när vi träffades.

4 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Intressant att motivera vapeninnehav med att brottsligheten minskar. I min värld så tänker jag faktiskt tvärt om. Alltså om det är fler som har vapen så finns större risk att det är personer som inte borde ha vapen som agerar besynnerligt. Och det har vi ju sett exempel på.

  2. Lillsyrran

    Du skulle också ha tagit upp frågan om vad den välutbilade ”psykologie doktorn” ansåg om dödsstraff. Antagligen skulle du bli lika förvånad över hennes svar.

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2012-06-12 07:54)
    Här är vi helt överens, Hans-Inge. Hon rekommenderade f.ö. en bok, skriven av en forskare, som hade kommit fram till att om fler bär vapen, så minskar kriminaliteten. Jag har läst om honom nu och sett att auktoriteter är starkt kritiska mot hans resultat. Mannen i fråga är f.ö. kolumnist hos Fox radio eller var det TV..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.