Äldretrygghet i Vännäs kommun

KD-Smetana och jag har som några möjligen noterat olika uppfattning om hur realistiskt hans partis löfte om äldreboendegaranti till personer över 85 år är. Nyckelordet för Hans-Inge (KD) förefaller vara ”trygghet”. Förslaget skulle alltså tillföra trygghet för de äldre, åtminstone för de allra äldsta.

Jag har roat mig med att ta reda på läget i vår kommun. I kommunen bor ca 280 personer som är 85 år eller äldre. På vård- och omsorgsförvaltningen fick jag veta att det för några dagar sedan inte fanns några beslut om särskilt boende, som inte hade effektuerats. Inom kort skulle två lägenheter i särskilt boende bli lediga.

Personligen känner jag mig alltså helt trygg med det äldreboende som kommunen erbjuder i kombination med en välfungerande hemtjänst. Blir KD-lagen en realitet känner jag inte längre lika trygg.

Om KD:s lag skulle träda i morgon och om man lågt räknar med att bara fem (5) % av de 280 med stöd av lagen kräver en bostad i särskilt boende, så får vi med ens en kö på 14 personer. Den kön måste alltså betas av, innan det kommer att finnas plats för yngre äldre med behov av sådant boende. Utöver dessa 14 så kommer alldeles säkert några av de 280 också att få bostad i särskilt boende grundat på en normal behovsprövning.

I Hans-Inges senaste blogginlägg gillar jag förstås inte hans sätt att påstå saker om mig, som helt saknar täckning. Det här t.ex.:

Kalle anser fortfarande att alla vill bo på särskilt boende så fort man får möjlighet. Så han är rädd att om 85+ garanteras en plats så är alla platser upptagna av friska åldringar när sjuka 70 åringar behöver hjälp.”

Vad sjutton har du fått den uppfattningen ifrån, bäste Hans-Inge? ”Alla platser” – naturligtvis inte men bara några av dem som är tillgängliga för dem som behöver dem är illa nog.

Att jag nämnde skolan var bara för att påminna Hans-Inge om att regeringen visst ”lägger sig i” områden som kommunerna har ansvar för, men bör alltså inte göra det när det gäller äldreboendet enligt Hans-Inge. Det ansvaret vill han bekvämt och förståeligt nog helt hänskjuta till vänstermajoriteten i kommunen.

F.ö. håller jag med dig, Hans-Inge om lämpligheten att återkomma i frågan sedan den blivit en realitet, d.v.s. tills lagen är antagen av riksdagen. Eller med andra ord – frågan är färdigdebatterad – någon sådan lag kommer vi nämligen aldrig att få uppleva.

En kommentar

  1. Pingback: Trygghetsboende? | Hans-Inge Smetana (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.