Värdet av erfarenhet

Under de många år under min yrkesverksamma tid, mötte jag många personer som fått hörapparat, men inte använde den. Om det hade jag förstås en alldeles bestämd uppfattning.

Sedan en tid har jag haft en sådan själv. Först nu förstår jag alla dem jag mött i mitt liv, som fått en men valt att inte använda den, åtminstone inte ständigt. Nu begriper jag t.ex. att det nog inte alla gånger berodde på problem med att förstå sig på den. Inte heller borde jag ha trott att det berodde "bristande själsförmögenheter" på grund av demens i en eller annan utsträckning.

Jag förstår mig på min och jag inbillar mig att jag ännu är i någorlunda mentalt gott skick, men lika förbaskat har jag inte tagit för vana att ständigt ha den på. Helt klart inser jag, att mina närmaste och även andra måste stå ut med mina "förlåt", "hursa", "vad sa du", "va", "once again please" o.s.v. TV-ljudet har jag nog på högre än "normalt". De påpekar i vart fall mina söner, när det är hemma.

Varför använder jag den då inte? Mitt hörselfel gör att jag inte så bra uppfattar ljud åt diskanthållet. Med hörapparaten på blir vissa ljud tämligen obehagliga. T.o.m. skramlet från tangentbordet jag nu använder är störande. Kanske borde jag låta Hörcentralen justera min hörapparat.

Det här är bara ett av många exempel på hur svårt och vanskligt det kan vara att ha åsikter om saker som man själv saknar erfarenhet av.

I dag sätter jag i alla fall på mig hörapparaten för att inte missa något av det som sägs på årsmötet i missionshuset och förstås även på den inledande gudstjänsten. Möjligen måste jag slå av den under psalmsången och orgelspelandet.

8 kommentarer

 1. Karl-Erik Persson

  Hej Kalle!

  Varför har du inte en hörapparat som stitter på glasögonbågarna.
  Jag har en sångarkompis som har hörapparater på glasögonbågarna de är så diskreta så de syns knappast.
  Skaffa dig en hörapparat av ett modernare snitt

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Jan Nilsson (2010-01-27 22:55)
  På missionshuset gick det bra och oberörd av det som sas från predikstolen var jag inte. Som vanligt kunde jag inte helt hänga med i det språk som används i dylika sammanhang även om det ju är mitt eget midersmål.

  Det gick också bra i ett annat avseende. Mitt jobb med föärsäljningen av huset gillades och nu är en ny ägare utsedd.

 3. Jan Nilsson

  Där hör man.
  Du blir kanske som ”Erik Annerscha” som en gång bodde här i huset. Förutom att han ”var” Vännäs landskommun och skötte skatteuppbörd, stipendier och allt möjligt så hjälpte han folk med både det ena och det andra.
  Hade ingen aning om dina mäklartalanger.

 4. Gunnel Forsberg

  Hörapparater i alla ära – jag har också förstått olägenheten i all ALLA ljud förstärks , inklusive de oönskade och de frekvenser man redan hör bra. Jag kan förstå att det inte bara är av godo. men jag vet också hur det känns när till och med kommunikationen på hemmaplan ansträngs av ständigt upprepande som kan tära både på nyanser i relationen – det är inte så kul att för tredje gg med ganska ilsken röst upprepa: JAG ÄLSKAR DIG!!! något som ursprungligen kuttrades fram i mjuk och mild ton. Kan även tära på tålamod och tyvärr – på stämbanden. För oss musiker/föreläsare är rösten dyrbar.

 5. Gunnel Forsberg

  Hörapparater i alla ära – jag har också förstått olägenheten i all ALLA ljud förstärks , inklusive de oönskade och de frekvenser man redan hör bra. Jag kan förstå att det inte bara är av godo. men jag vet också hur det känns när till och med kommunikationen på hemmaplan ansträngs av ständigt upprepande som kan tära både på nyanser i relationen – det är inte så kul att för tredje gg med ganska ilsken röst upprepa: JAG ÄLSKAR DIG!!! något som ursprungligen kuttrades fram i mjuk och mild ton. Kan även tära på tålamod och tyvärr – på stämbanden. För oss musiker/föreläsare är rösten dyrbar.

 6. KJ

  Du skall definitivt tala med din audionom och börja med att försöka ställa om dem. Kollade på bilden. Är det dessa hörapparater du har? Det finns andra på marknaden med senare teknik…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.