Tragiska dödsfall

Då och då läser vi bl.a. VK om tragiska dödsfall i anknytning till att människor avvisats eller skrivits ut "för tidigt" från sjukhus. Händelserna får alltid stora rubriker.

Självklart ser även jag den stora tragiken för de närstående, när sådant händer. Jag försöker också sätta mig in, hur hårt sådana händelser också måste drabba inblandad personal inom sjukvården, d.v.s. de gjort "fel". Att göra sitt bästa, men sedan ändå indirekt bli anklagad för en annan människas dör, måste kännas tungt för dem.

Ibland undrar jag, om inte media också borde beakta och kanske rent av ta fram statistik på hur många det är som avlider också sedan de tagits omhand av vår fina sjukvårdsapparat. Jag har ingen aning om hur många de är, men utgår från att folk avlider även kort efter inskrivning på våra sjukhus.

I sammanhanget utesluter jag de som kommer till sjukhus efter svåra olyckor och dör där.

Den för anhöriga så tragiska händelsen i Vilhelmina, hade väl inte varit mindre tragisk om mannen som det gällde hade dött efter inläggning på ortens sjukstuga? Det hade han kanske gjort.

Jag inser att jag nu gett mig in på ett känsligt område, och ser fram emot kommenterar som låter mig förstå hur fel ute jag är. Eller får jag kanske rent av stöd för mina tankegångar?

 

4 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Det kam kan fundera över är om den mannen kommit inom sjukvårdens väggar kan hans liv ha räddats med adekvat akutvård. Men det är inte säkert, vi vet för lite så man kan bara spekulera. Men det är ju tragiskt i alla fall och även minst sagt pinsmat för sjukvården att neka patienter till vård.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2011-02-24 09:39)
    Men om han dött inom sjukvården väggar, så hade dödsfallet inte varit något för VK att skriva om, men säkert lika tragiskt för de efterlevande.

    För övrigt tror jag inte att vi någonsin kommer att ha en sjukvård som kan ta emot alla som som hör av sig med ett eller annat symtom på ohälsa eller sjukdom. Det måste alltid till en bedömning av de sjukvårdskunniga. Risken för misstag kommer alltid att finnas.

  3. Katarina Hampusson

    Hej Kalle,
    Jag är hänger på i dina tankebanor och detta är verkligen komplext. Det är inte alltid lätt att bedöma sjukdomstillstånd och om det fanns en policy om ”second opinion” i de fallen som är osäkra kanske man decimerade antalet felbedömningar? De felbedömningar som ändå är få i i sammanhanget.
    Oavsett, det kan inte kännas speciellt bra att vara sjukvårdspersonal i en tråkig situation som denna.

  4. Fru Karlsson

    Det finns en stor risk i detta med att ringa först…bättre att åka in akut om man känner sig så dålig! Visserligen är det många som besöker akutvård i ”onödan.” Många saker KAN faktiskt vänta till dagtid eller så, men samtidigt så tar dessa en väldig massa tid från de som verkligen behöver akutvård. Men de gamla vet att väntetiderna där är enorma och vill därför helst inte åka in…de orkar inte vänta i flera timmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.