Bloggkommentarer – igen!

På olika sätt har jag ställt frågan om ansvaret för de kommentarer som med automatik publiceras, när de har skrivits av någon bloggare som varit inloggad.

I e-brev har jag direkt frågat VK:s webbredaktion om det utan att få svar. Jag har också ställt frågan i ett blogginlägg utan att få några kommentarer vare sig från VK (vilket inte förvånar mig).

I dag upptäcker jag att VK tydligen har ändrat sina rutiner. Riktigt HUR man ändrat har jag ännu inte riktigt förstått.

 

 

17 kommentarer

  1. Andreas Jansson

    God kväll Kalle!

    Jag antar att du läst: http://blogg.vk.se/sida/villkor/ som gäller här på bloggen?

    Under paragraf 2. Ansvar, hittar jag följande mening:

    ”Västerbottens-Kuriren förhandsgranskar inte inlägg eller bilder och de omfattas inte av det utgivaransvar som gäller på vk.se.”

    Kanske kan man få in ansvaret över publicerade kommentarer där? Om inte VK tar ansvar så måste ju kommentarer som automatiskt publiceras vara vårt eget ansvar, knäppt!

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Andreas Jansson (2011-09-10 20:14)
    Jag tror, men än inte säkert vet, att VK nog har insett att det inte längre få fortgå att vissa kommentarer publiceras utan någons kontroll alls. Nu ser det ut som om vi måste godkänna eller förkasta alla kommentarer. Ansvaret för alla kommentarer till våra inlägg tycks nu ligga helt hos oss.

  3. Monica Wahlström

    Jag tycker det är TRIST om nu även inloggade vk-bloggares kommenterar inte kommer upp automatiskt! Där måste ju rimligen den vk-bloggaren själv stå ansvarig, då den ju direkt går att spåra upp, och den inte är anonym!
    Är man inte inloggad går ju inte kommentaren automatiskt iväg, utan hamnar i filtret…
    Jag är mer fb-än gmailmänniska och läser inte av mailen exakt varje dag (min privata mail) så ibland kan tyvärr kommentarar ligga för okejande ett tag, och det är ju mindre kul….

  4. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Monica Wahlström (2011-09-11 14:46)
    Hej Monica!
    Jag håller helt med dig och ångrar att jag ställde min fråga till VK om ansvarsbiten. Kanske har just det påverkat rutinändringen. Den kan förstås även hänga ihop med den aktuella debatten om faran med anonyma kommentarer, något som de ju inte är, när de kommer från andra inloggade bloggare.

    Din kommentar har blivit liggande opublicerad ett par timmar tack vare den nya rutinen.

  5. lf

    ja,vad som är sanslöst är att Vk inte en gång för alla talar om hur de hanterar systemet med blogg och bloggkommentarer.
    Om bloggaren skriver en elak kommentar till bloggkommentator,vem bedömer om den skall släppas ut?

  6. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till lf (2011-09-12 16:34)
    För mig förefaller det nu helt klart att vi som bloggar själva skall moderera (kolla kommentarerna utifrån laglighet)alla kommentarer själva. Vi skall t.o.m. kolla våra egna svarskommentarer, d.v.s. när vi ”svarar” på en kommentar vi fått.

  7. Maria Skiddi

    Frågan är ju om man ska ta Holmlunds val som ”roadmodel”? så att det liksom blir ”rättvist”– om jag inte får titta på din får du inte titta på min- typ..=)

    Man KAN ju åxå skapa inloggning på ens egen blogg så att ingen man inte tagit i handen eller tittat i ögat i verkligheten KAN komma in på ens blogg.

    Eller man kan bara läsa den en måndag- eller fredag, å INTE efter 24:00 för då bör alla sova?

    Jag väntar ivrigt på Holmlunds nästa steg för att veta vilken väg jag ska gå…

  8. Maria Skiddi

    Jag menar att om man VILL ha en dialog släpper man fram kommentarer. Vill man idka oemotsagda monologer gör man det INTE.

    Jag menar; OM alla gör som Holmlund så blir bloggen rätt ”död”, eller hur?

    Som en gammaldags papperstidning utan kontakt med läsrana förr i tiden. Ett megafonforum.

    Jag var/är ironisk eftersom han ju ÄR en ledande politiker, och han HAR i andra sammanhang gällande hur folk ska uppföra sig bl.a gett uttryck för att folk i Umeå inte behöver fler parkeringsplatser i stan, och att ingen anläggning för att ta hand om matavfall behövs i Umeå för att folk inte SKA slänga mat..

    DET menar jag! om honom som ”roadmodel” och betydelsen därav.

    Inte speciellt svårt nu då? =)

  9. lf

    Så om du är väldigt elak mot mig i en bloggkommentar då skall du veta om du har lagen på din sida,när du skriver din kommentar.Då förstår jag att vissa bloggare släcker ner kommentarer.
    Då föreslår jag att VK stänger ner sin blogg.

  10. Fru Karlsson

    Usch jag gillar inte alls att vara tvungen att logga in för att se om det kommit en kommentar.
    Man borde i alla fall få-kunna välja om man vill att de publiceras direkt. Så är det på andra bloggportaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.