Ut i skog och mark

 

Naturskolan jobbar utomhus med pedagogik och har funnits i Umeå under 20 år. Skolan flyttar ut i naturen där lärandet sker med omgivningens förutsättningar. Naturskolan åker ut och jobbar på olika grundskolor som ansöker om hjälp. Rent konkret studerar klasserna olika ämnen som matte, svenska, kultur idrott ute i skogen.
Sammarbete blir ett naturligt sätt att jobba mellan barnen där frågeställningarna kan vara vilket sätt kan du bidra till social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling. Det här föder ett stort miljöengagemang bland barnen.
Det har också visat sig att naturupplevelser är avgörande för att barn i vuxen ålder ska få förståelse för naturen.  Mattias Sandberg har kommit med en ny avhandling som heter Det är inte ut. I avhandlingen belyses behovet av att barn och unga måste vara mer ute i skog och mark.
Jag tycker det är spännande att vi utvecklar lärostilar genom att vara ute. Från att tidigare sitta inne och läsa till att nu utveckla lärandet genom att lyssna, se och vidröra. Iakttagelse, reflektion och öppnar samtal fokuserade på åtgärder skapar positiv förändring bland eleverna.
Barn lär på olika sätt och då är utvecklandet av ny pedagogik oerhört viktig. Här har vi en bra verksamhet som borde belysas ännu mer. Det går också påvisa att resultaten blir bättre bland eleverna när de genomgår denna pedagogik.
Lite tråkigt att regeringen bara avsatt 15 miljoner för hela Sveriges lärarkår på forskarskola som ska lyfta fram ny pedagogik och därigenom utvecklar lärandet. Jag tycker att denna verksamhet är bra och ska utvecklas även till högre åldrar.
Hans Lindberg (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.