Umeå Årets superkommun?

pokalI dag går den Stora Samhällsgalan av stapeln på Berns i Stockholm. Galan som arrageras av Dagens Samhälle lyfter fram och hyllar goda exempel som för välfärden framåt.

Umeå kommun är nominerad till ”Årets superkommun” i kategorin täta kommuner.

Här hemma i Umeå är dock budgetarbetet i full gång och det är viktiga och avgörande  avvägningar som ska göras under en kort tid. Jag har därför valt att inte åka ned till Stockholm för att delta vid priscermonin ikväll utan prioritera budgetarbetet.

Deltar från kommunens sida gör Anders Ågren (M).

 

De nominerade är:

LULEÅ

Hög soliditet låter kanske inte så spännande men det ger poäng i rankningen. Det, tillsammans med en välutbildad befolkning och goda förbindelser, gör att förra årets tvåa nomineras i år igen. Luleå är också en kommun som man arbetar i och inte bara bor i, det premieras i årets undersökning.Invånare: 76 770Ks-ordförande: Yvonne Stålnacke (S)

LINKÖPING

Linköping utgör navet i en snabbt växande arbetsmarknadsregion. Universitetet bedriver forskning i världsklass inom exempelvis IT, nya material och handikappvetenskap. Kommunen har en välutbildad befolkning, stark företagsamhet och många av invånarna i arbetsför ålder. Uppskattningsvis en tredjedel av näringslivet har fortfarande någon anknytning till flygindustrin  Invånare: 155 817 Ks-ordförande: Kristina Edlund (S)

UMEÅ

Norrlands folkrikaste kommun är också den som lägger flest kronor per invånare på kultur. Det har fortsatt även efter att Umeå var Europas kultur­huvudstad 2014. En stor andel av invånarna är i arbetsför ålder och medelåldern är överlag ung. Många lockas till universitetet som är ett av landets största. Invånare: 122 892 Ks-ordförande: Hans Lindberg (S)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.