Turismen i Umeå fortsätter växa

Foto: Peter Steggo

Vi har den senaste tiden kunnat konstatera att Umeå är en alltmer attraktiv kommun att bo och verka i. Vår befolkning ökar just nu med omkring 2 000 personer per år och mer än 1 000 nya arbetstillfällen skapas i Umeå årligen. Det motsvarar en Northvolt-fabrik vartannat år, sett till antalet nya jobb. Vi är den kommun som satsar mest på kultur per invånare. Vi ser ett rikt kulturliv som ett fundament för en god livsmiljö. Kulturen bidrar inte minst med omätbara värden; insikter, engagemang och demokratisk idéutveckling. Umeå utsågs också till årets superkommun 2017 av tidningen Dagens Samhälle, i gruppen täta kommuner. Här kan man jämföra Umeås resultat med andra kommuner på de områden som beaktades vid utmärkelsen.

Det gläder mig därför att även turismen och besöksnäringen i Umeå växer snabbt. Umeå drar till sig allt fler människor som vill besöka och ta del av vad Umeå har att erbjuda. Totalt hade vi mer än 600 000 kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingar under 2017. Det är en ökning med 4,9 procent jämfört med året innan. Antalet svenska resenärer till Umeå ökade med 3,4 procent och utländska turister med 12,7 procent. I riket överlag minskar antalet besökare från grannländerna Finland och Norge men i Umeå fortsätter antalet besökare från dessa länder att öka. Den största procentuella ökningen av utländska besökare kom dock från USA, med en ökning på 179 procent. En fullständig bild av detta ges av Visitumea.se.

Även färjetrafiken mellan Umeå och Vasa tilltar. I statistik från Wasaline framgår att en ökning på drygt 15 procent ägt rum mellan januari 2016 och januari 2017 vad gäller antalet färder och passagerare. Färjornas godstrafik har ökat med 26,5 procent. Detta är viktigt för att stärka de öst-västliga förbindelserna som är avgörande för en fortsatt god utveckling i vår region. Trots att trafiken ökat så minskar generellt sett bränsleförbrukningen.

Det är ett privilegium att verka som kommunstyrelsens ordförande i en kommun som Umeå. En god utveckling, som den jag beskriver ovan, är både glädjande och förpliktande. Min utmaning är att fortsatt arbeta idogt för att bejaka de stora språng Umeå gör i sin utveckling och tillse att vår tillväxt fortsätter – på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Ett växande Umeå, både vad gäller invånare och turism, innebär nya utmaningar som vår kommun måste svara upp mot.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.