Hellre fler lärare än halvtomma skollokaler

På senare tid har det varit en hätsk debatt om skolstrukturen i Bodbyn, Botsmark och Bullmark. Jag har fått många samtal och vissa av dem har varit direkt otrevliga och hotfulla.

När det gäller skolstrukturen i Bodbyn, Botsmark och Bullmark är det För- och grundskolenämnden som har ansvaret att inom sin budget fatta beslut. Jag brukar alltid säga att det ska vara högt i tak och mycket debatt innan ett beslut tas. Efter att beslut är taget ligger dock lagt kort, det är demokratins spelregler. Det kommer alltid finnas de som tycker att besluten är dåliga, men det är politikens uppgift att prioritera och fatta beslut. För- och grundskolenämnden med helhetsansvaret har efter en gedigen beredning i detta ärende fattat ett demokratiskt beslut.

Det har nu uppstått en diskussion om att den tidigare kommundelsnämnden fattat beslut om en ny skola och att investeringen redan ligger i investeringsbudgeten.  Och med det sagt menar de att den nya skolan ska byggas. Det fungerar dock inte så. Investeringar bedöms varje år, det kan både tillkomma och prioriteras bort från en planeringsbudget. Umeå kommun har tvingats skära radikalt i investeringsbudgeten som helhet då vi ökat vår belåning med 1,6 miljarder de senaste åren. Det påverkar naturligtvis även skolan. För- och Grundskolenämnden med dess ordförande Moa Brydstén i spetsen har tvingats vända på varenda sten för att trots mindre resurser kunna förbättra pedagogiken och skolan.  Jag tycker nämnden har prioriterat helt rätt då jag  hellre ser fler lärare i skolan än halvtomma skollokaler som tar budgetutrymme från möjligheten att anställa fler lärare.

Behöriga lärare är den enskilt viktigaste faktorn när det gäller barn och elevers skolframgång. Ju äldre eleverna blir desto större krav ställs det på ämnesbehöriga lärare. Umeå kommun har hittills varit skonade och till stor del kunnat rekrytera behöriga lärare, men läget börjar försämras även här (i Botsmark har ingen undervisning för åk 4-6 bedrivits pga att behörig lärare saknats).Vi vill främst värna de små barnen i förskola och F-3 när det gäller närhetsprincipen. Botsmark skola anpassas till förskola och F-3 skola, det är en långsiktig lösning där vi nyttjar den skollokal som finns. Bullmark får en helt nybyggd förskola och F-3 skola centralt i byn. Även här är det en långsiktig struktur där vi nyttjar befintliga lokaler i Botsmark och Sävar, samt investerar genom att bygga nytt i Bullmark. Nyligen har också Flurkmark skola renoverats som ligger inom området och som Botsmark barnen nu får ta del av.

Jag stöttar till fullo För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydstén som gjort ett gediget arbete. Hon har fått ta många hårda smällar som inte alltid varit okej. Vi kan tycka olika men vi måste ändå alltid behandla varandra med respekt. Det är oerhört viktigt att behandla alla människor med ett människovärde och respekt – och det har även politiker rätt till! En eloge till Moa Brydstén som utfört ett utmärkt arbete!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.