Ungdomsarbetslösheten minskar snabbt

Under valrörelsen fick vi av bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen Visita höra att hotell och restaurangbranschen skulle drabbas av konkurser och att ungdomsarbetslösheten skulle skjuta i höjden om Socialdemokraterna vann valet. Vi fick via media ta del av brevet som ägaren till Max hamburgerkedja skickade till sina anställda med budskapet att de riskerade sina jobb om de röstade för Socialdemokraterna.

Den S-ledda regeringen har nu styrt Sverige sedan valet. Det har under hela perioden varit ett mycket svårt parlamentarisk läge. Den första regeringsbudgeten föll när SD röstade på oppositionens budget. Regeringen tvingades inledda med att regera med en alliansbudget och många tänka reformer fick skjutas upp. Oron i världen har skapat en flyktingkatastrof där vårt land tagit ett mycket stort ansvar, vi har tagit emot ett stort antal nyanlända. Flyktingkatastrofen har skapat stora utmaningar för såväl staten som kommuner och landsting.

Nu regerar regeringen på egen budget. Rabatten på arbetsgivaravgiften för ungdomar har trappats av och istället satsats på utbildning och stöd till de ungdomar som står längst från arbetsmarknaden. Max har inte gått i konkurs och ungdomsarbetslösheten har börjat sjunka. Den svenska ekonomin är i grunden är stark. Läget på arbetsmarknaden är ovanligt gynnsamt. Efterfrågan finns både på högkvalificerade jobb och yrken som kräver korta utbildningar t ex vårdbiträden.

Vi kan konstatera att arbetslösheten bland unga nu minskar snabbt, även långtidsarbetslösheten bland unga minskar dock inte i samma snabba takt. Sysselsättningsgraden bland unga är glädjande nog nu tillbaka på samma nivåer som innan finanskrisen 2008. Det beror på att ungdomar idag får hjälp från första dagen, men också på att vi har en stark tillväxt- faktiskt den fjärde högsta inom EU- och att det finns fler lediga jobb. I Arbetsförmedlingens framtidsrapport tecknas en ljus framtid med gott om jobb inom både det privata och offentliga, industrin och tjänstesektorn. Det blir lättast att få jobb för ingenjörer, IT-specialister, lärare och sjuksköterskor samt inom hotell och restaurang. Bristen på vårdpersonal och lärare fortsätter att öka och är nu den största hittills. Att slutföra sin gymnasieutbildning är den enskilt viktigaste frågan, fullständiga gymnasiebetyg är helt enkelt en förutsättning för att ha goda möjligheter till jobb.

Den borgerliga regeringen lyckades aldrig minska ungdomsarbetslösheten utan tryckte upp den till en av Europas högsta. Nu ser vi äntligen att den socialdemokratiska politiken ger resultat där fler unga kommer i arbete.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.