Utveckling och samverkan i Umeåregionen

Hans i ÖvikSedan igår är jag i Örnsköldsvik tillsammans med företrädare för Umeåregionen. Vi har hunnit avhandla en hel del intressanta och viktiga områden; t ex vad som för oss är regional hållbar utveckling. Vi fick bra input av CERUMs Lars Westin i våra resonemang.

Vi har även diskuterat vad en ev storregion skulle innebära för oss. Vad ska vi vara rädda om i en möjlig framtida storregion, vad behöver vi förtydliga och vad bör våra gemensamma satsningar i så fall ligga.

Träffen kom av naturliga skäl att i mångt och mycket handla om just regionförstoringen. Många ser fördelar med att riva länsgränserna och möjliggöra mer samverkan mellan t ex Örnsköldsvik- Nordmaling och Umeå. I dag är det lite svårare att genomföra gemensamma projekt och satsningar eftersom vi inte har möjlighet att gemensamt söka externa medel för finansiering. Örnsköldsvik måste söka hos Länsstyrelsen i mellan Norrland och vi i Umeå ansöker hos Region Västerbotten. Det är inte ett optimalt arbetssätt. Genom en regionförstoring skulle vi riva administrativa gränser vilket skulle vara till fördel för en gemensam strategi och projekt för utveckling av våra städer.

Nu är det strax dags för mig att återvända till Umeå för att ta emot statsminister Stefan Löfven (S) som idag besöker Umeå.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.