Ingen regionbildning i norr- vad händer nu med specialistsjukvården?

Igår informerade Civilminister Ardalan Shekarabi (S) om att det inte blir någon regionbildning i norra delen av Sverige då det saknas en majoritetet för genomförandet. Jag tycker att det är klokt av Ardalan Shekarabi att inte dra ut på beskedet utan redan nu vara tydlig och avblåsa planerna.

Det oroar mig dock hur vi, utan en storregion, ska kunna bedriva en högkvalitativ sjukvård i våra fyra norrlandslän. I Umeå har vi specialistsjukvården vid Norrlands universitets sjukhus som även är regionsjukhus. Det innebär att de tre övriga norrlandslänen köper specialistsjukvård från oss. Vad som nu kommer att hända med specialistsjukvården är osäkert. Regionförstoringen skulle ha säkrat Umeå som ett regionsjukhus med hög kompetens. Nu är läget mer osäkert.

Jag är starkt kritisk till alliansen och främst moderaterna som inte tar denna fråga på allvar. De har agerat emot en regionförstoring men har inget eget förslag om hur de vill lösa situationen. Det hade varit bra om de hade presenterat ett motförslag, t ex att specialistsjukvården förstatligas. Men inte en enda idé, inte ett enda förslag kommer från Moderaterna. Det är direkt oansvarigt!

Politiken måste finna lösningar på landstingets stora utmaningar. Jag förväntar mig att Moderaterna kommer till förhandlingsbordet för att delta i arbetet med att hitta lösningar för landstingets utmaningar. M kan inte fortsätta stå i diket och le när möjliga lösningar passerar, de måste ta ansvar och vara delaktiga i att säkra en högkvalitativ vård i norr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.