Jag kräver att Riedl och (M) ber om ursäkt

Moderaterna i Umeå har gjort en uppmärksammad och omdiskuterad film, om trygghetssituationen i Umeå, som nyligen publicerades på Facebook.  I fredags förra veckan urartade dock debatten om filmen när ledande moderater hängde ut en av kommunens tjänstepersoner, olovligen spred en privat bild på henne och på ett kränkande sätt ifrågasatte hennes professionalism. Jag kräver nu en offentlig ursäkt från Edward Riedl och Moderaterna för Riedls (med flera) osmakliga beteende på nätet. 

Ledande moderater, med riksdagsledamoten Edward Riedl i spetsen, valde att på ett kränkande sätt hänga ut Kerstin Rörsch, tjänsteperson vid Umeå brottsförebyggande råd (UmeBrå), i sociala medier och ifrågasätta hennes integritet som tjänsteperson på grund av att hon haft förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna.

Det är en sak om högerextrema nättroll beter sig såhär. Jag hade dock aldrig förväntat mig att vuxna företrädare för Moderaterna skulle sjunka så lågt.

Vi har ett växande problem i den svenska debatten där kompetenta myndighetsföreträdare utmålas som kampanjarbetare för det ena eller andra partiet. Nationellt har vi sett exempel på hur BRÅ:s experter på sexualbrott smutskastats som ”galna feminister” eller ”kulturmarxister”. Domare och andra ämbetsmän angrips i sitt tjänsteutövande med skamliga påståenden om att de är politruker. Inte minst i USA har Trump lanserat en sådan retorik framgångsrik, där sakkunnigas uppgifter relativiseras och utmålas som politiska åsikter. Detta urholkar förtroendet för samhället och har på sikt allvarliga konsekvenser för det demokratiska systemet.

Drevet har fått till följd att Rörsch känt sig tvungen att lämna sina fritidspolitiska uppdrag – för att kunna utföra sitt viktiga arbete inom UmeBrå utan att behöva utstå ifrågasättande på osakliga grunder.

Petter Bergner vid Västerbottens-Kuriren har skrivit en balanserad och klok kolumn om drevet under rubriken ”Även anställda på UmeBrå måste få vara fritidspolitiker”.

Som ordförande i UmeBrås styrgrupp, där vi tidigare haft ett gott samarbete med Moderaterna, ser jag allvarligt på detta. Osakliga angrepp från ledande politiker mot kommunens tjänstepersoner är aldrig acceptabelt, oavsett om våra tjänstepersoner privat sympatiserar med Moderaterna, Liberalerna eller Socialdemokraterna. Utgångspunkten måste alltid vara att våra tjänstepersoner ska kunna engagera sig politiskt utan att få sin professionalitet ifrågasatt. Annars drabbas våra tjänstepersoners åsiktsfrihet negativt.

En av anledningarna till att UmeBrå har kunnat bedriva ett resultatrikt brottsförebyggande arbete är att vi genom brett politiskt samarbete har upprätthållit UmeBrås möjligheter att agera med trovärdighet och kraft. Nu bryter Moderaterna med detta och underminerar hela UmeBrå och det brottsförebyggande arbetet – för den egna politiska vinningens skull.

Bakgrunden till drevet var att Rörsch till medierna redogjort för UmeBrås bild av trygghetssituationen i Umeå. Det hon förmedlade var UmeBrås gemensamma och officiella hållning. Hon var noga med att framhålla att hon i egenskap av tjänsteperson inte hade för avsikt att kommentera innehållet i Moderaternas film.

Ändå valde bland annat den moderate riksdagsledamoten Edward Riedl att ifrågasätta hennes integritet som sakkunnig vid UmeBrå med hänvisning till hennes fritidspolitiska engagemang. I en nedlåtande statusuppdatering hängdes hon ut med namn och en privat bild som Moderaterna tagit från hennes Facebookprofil utan medgivande.

För att vara lagstiftare har Edward Riedl uppvisat ett milt sagt flexibelt förhållningssätt till upphovsrättslagens bestämmelser, när han olovligen spritt en annan människas privata porträttbild i ett kränkande sammanhang. 

Varken Riedl eller andra moderater har kunnat peka på några sakfel i Rörsch redogörelse. Det drev de dragit i gång på sociala medier handlar uteslutande om hennes person och politiska engagemang. En sådan ad hominem-argumentation ska politiker inte bedriva mot myndighetsföreträdare, oavsett om man är justitieminister och går till angrepp mot enskilda domare eller lokalpolitiker och smutskastar lokala myndighetsföreträdare. Det urholkar samhällsinstitutionernas legitimitet och är i förlängningen ett demokratiproblem.

Tjänstepersoner inom kommunen har rätt enligt lag att engagera sig politiskt. Därför är det av yttersta vikt att de också kan utöva denna rätt utan att behöva vara rädda för repressalier och utan att få sin yrkesetik ifrågasatt på osakliga grunder av högt uppsatta politiker. Det finns tjänstepersoner inom Umeå kommun, Västerbottens läns landsting och Region Västerbotten som har uppdrag för eller sympatiserar med partier på hela det politiska spektrat. Det har aldrig föresvävat mig eller mitt parti att försöka underminera förtroendet för våra tjänstepersoner på grundval av var de har sin politiska hemvist.

Det ingår i våra tjänstepersoners arbetsuppgifter att lämna sakuppgifter till media. Detta måste de kunna göra utan att drabbas av trakasserier. Det vore ett stort demokratiproblem om tjänstepersoner av rädsla för skamlösa angrepp inte vågar utföra sitt arbete på bästa sätt.

Det drev Riedl dragit igång på sociala medier riskerar att ha en så kallad ”chilling effect” på våra tjänstepersoners vilja att utöva sin rätt till föreningsfrihet. Det är i förlängningen ett hot mot tjänstepersoners möjlighet att utöva grundläggande fri- och rättigheter.

Jag kräver därför att Edward Riedl och Moderaterna framställer en offentlig ursäkt för sitt agerande och visar att de är beredda att upprätthålla den goda sed vi varit överens om tidigare; att tjänstepersoner inom kommunen ska kunna engagera sig politiskt utan att behöva vara rädda för repressalier och utan att få sin professionalism och yrkesetik ifrågasatt.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.