Dags att Moderaterna tar bladet från munnen

Efter att ha gått igenom tidningar och sociala medier kan jag konstatera att Moderaterna och Edward Riedl måste ta bladet från munnen. För att tjänstepersoner i Umeå kommun ska kunna känna sig trygga med att nyttja sin rätt till att engagera sig politiskt måste det stå klart att Moderaterna inte tänker ägna sig åt drev och uthängningar i framtiden. 

Jag är inte ensam om att reagera på Riedl med fleras beteende. I Folkbladet uttalar sig kommunens jurist och betonar att tjänstepersoner måste kunna ha en åsikt privat utan att behöva misstänkliggöras i sitt tjänsteutövande. Annars har vi ingen demokrati. Även statsvetaren Magnus Blomgren, vid Umeå universitet, finner det beklagligt att ledande politiker hemfaller till personangrepp mot sakkunniga istället för diskussion i sak. Han finner det också problematiskt till att medierna gett efter för Riedls drev och därmed legitimerat Moderaternas osakliga smutskastning.

Är Moderaterna av åsikten att vi ska brännmärka tjänstemän med deras privata åsikter och göra det svårt för dem att fungera i sina professionella roller?

Jag vill inte ha ett sådant klimat i Umeå kommun. Det vore skadligt för demokratin, för arbetsmiljön och för alla partiers möjligheter att engagera kompetenta personer.

Jag vill inte ha en situation där våra tjänstepersoner, vare sig man vill engagera sig i Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller något annat parti, känner rädsla för att få sin trovärdighet och hederlighet angripen av högt uppsatta politiker.

För att kunna föra en konstruktiv debatt måste vi politiker hålla oss från sådana konspiratoriska insinuationer, om sakkunniga och myndighetsföreträdare, som annars är en vanlig argumentationsmetod från mindre nogräknade politiska rörelsers sida.

Jag vidhåller att de inblandade i drevet mot en tjänsteperson på UmeBrå måste avge en offentlig ursäkt. Lika viktigt är att Moderaterna svarar på följande fråga.

Tänker Edward Riedl och Moderaterna i Umeå fortsättningsvis respektera kommunens tjänstepersoners rätt att engagera sig politiskt på fritiden? 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.