Träff med SKL:s ledning

I går träffade jag SKL:s ledning som för närvarande besöker kommunerna i Umeåregionen. På besök i Umeå var SKL:s ordförande Lena Micko, 1:e vice ordförande Anders Henriksson och VD Vesna Jovic.

Vi hade goda och intensiva diskussioner där jag påtalade vikten av att SKL driver frågan om förenklat samarbete mellan kommunerna, bl.a. vad gäller LOU. Jag framförde också att jag anser att SKL borde påverka regeringen i fråga om riktade statsbidrag. De riktade statsbidragen får tyvärr ofta oönskade effekter och utesluter kommuner som redan valt att satsa ordentligt på välfärd och service istället för att skära ned. Statsbidragen borde ha en mer generell karaktär för att möjliggöra även för välskötta kommuner att rusta upp.

En annan fråga jag lyfte var att jag anser att SKL borde uppvakta regeringen angående de långa överklagandetiderna vid byggande av bostäder. Det är viktigt att vi har rättssäkra processer. Men det finns i dagsläget stort utrymme för effektivisering av överklagandeprocesserna – utan att för den delen dagtinga med klagorätt och rättssäkerhet. Tyvärr orsakar långa ledtider under överklagandeprocesserna fördröjning av ny bostadsbebyggelse som vi är i stort behov av! Jag lyfte även frågan om en översyn av riksintressen.

Sammanfattningsvis hade vi ett gott samtal och det glädjer mig att SKL lyssnar på sina medlemskommuner.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.