Tydliga skillnader i politiken

Nu när alla allianspartier har presenterat sina budgetförslag kan vi konstatera att splittringen dem emellan är stor. Framförallt inom migrationspolitiken blir skillnaderna tydliga. Den gemensamma nämnaren för allianspartierna är – som vanligt- skattesänkningar i olika former. De är inte trovärdiga när de pratar om ekonomiskt ansvar då de i realiteten vill sänka skatter på lånade pengar. 

I Moderaternas förslag till vårbudget består två tredjedelar av ytterligare ett jobbskatteavdrag. Den moderata förnyelseprocessen de talat om, efter ett åttaårigt regeringsinnehav med fem jobbskatteavdrag, har alltså lett fram till idéen om ett sjätte. Den förra alliansregeringens skattesänkningar på 140 miljarder kronor föreslås nu utökas med ytterligare skattesänkningar på 64 miljarder. Det innebär en tydlig nedmontering av den svenska modellen.

Vi socialdemokrater vill stärka den svenska modellen. Det vi lovade i valrörelsen blir nu verklighet. Vi gör nu den största byggoffensiven på 20 år, så fler unga vuxna kan få en chans att skapa sig ett eget hem. Vi satsar nu på äldreomsorgen och sjukvården. Vi stärker nu tryggheten vid arbetslöshet och sjukdom. Vi ger nu bättre stöd till företag som vill växa och exportera. Vi rustar nu upp och lägger ny järnvägsräls runt om i landet, vilket också ger jobb här och nu och vi investerar nu i skolan. Ett av regeringens bästa beslut är att de nu skjuter till 10 miljarder extra per år permanent till kommuner och landsting. Det är den största enskilda satsningen sedan 90-talet.

I ryggen för dessa satsningar har vi en stark ekonomisk utveckling. Nu växer exporten. Det är många år sedan exporten var så stark som nu. Nu ökar tillväxten. Svensk tillväxt ligger på runt fyra procent. Det är den högsta tillväxttakten på över fyra år och den högsta i Norden. En av de allra högsta i Europa. Nu får allt fler unga sitt första jobb. Nu sjunker arbetslösheten. Sedan maktskiftet har över 80 000 fler människor ett jobb att gå till. För första gången på över sju år ligger arbetslösheten under sju procent. Det är fortfarande för högt, men vi är på rätt väg. Och nu minskar budgetunderskottet och statsskulden sjunker.

Socialdemokratisk politik gör skillnad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.