Hårda svenska krav i EUs budgetförhandlingar

Stefan och MagdaJag delar helt och fullt regeringens inställning till de kommande budgetförhandlingarna inom EU.

Vid en pressträff idag deklarerade Stefan Löfven och Magdalena Andersson att EU:s nya budget måste bli mindre än idag och att Sveriges avgift ska hållas nere. De påtalade även att EUs resurser bör prioriteras till gemensamma områden som migration och säkerhet i större utsträckning än till jordbruksstöd.

Jag uppskattar dessutom mycket att regeringen nu gör en tuff markering om att utbetalningar till medlemsstaterna ska villkoras med att man följer gemensamma beslut på t ex migrationsområdet .

•När Storbritanniens bidrag försvinner behöver budgeten minska med lika mycket. Regeringen vill sätta ett utgiftstak som inte överstiger 1 % av EU:s BNI.

•Den svenska avgiften ska hållas nere. Det vill vi göra främst genom att minska storleken på budgeten men också genom att värna den andel vi själva ska betala.

•Regeringen vill se en modern budget med omprioriteringar till fördel för gemensamma åtgärder som säkerhet, migration, konkurrenskraft, forskning och klimatomställning. Det sker genom minskade anslag för jordbruksstöd och strukturfonder.

•Det ska kosta att inte ta ansvar. Länder som inte tar sitt ansvar i migrationspolitiken ska inte heller ska kunna få tillgång till stöd från EU på samma sätt som idag. Alla medlemsstater ska stå upp för våra gemensamma värderingar och beslut. EU för med sig både fördelar och förpliktelser.

•Regeringen vill se en mer effektiv kontroll av hur EU-medel används. Med en minskad budget blir det ännu viktigare att pengarna används på rätt sätt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.