Kommunfullmäktige gör omtag pga rubriken

Kommunstyrelsen har beslutat att kommunfullmäktige på måndag ska göra ett omtag när det gäller beslutet om att avyttra ca 8 % av AB Bostadens bestånd. Anledningen till omtaget är att vi tillsammans med kommunens jurister konstaterat att rubriksättningen vid ärendets hantering i juni var bristfällig. Rubriksättningen ”Framtida finansieringslösning för AB Bostaden i Umeå” var inte tydlig i att ärendet handlade om en avyttring varför Kommunstyrelsen alltså beslutat att lyfta ärendet igen vid måndagens kommunfullmäktige.

I veckan har vi genom Förvaltningsrättens dom konstatera att vårt ställningstagande om ett omtag pga rubriksättningen var riktigt. Samtliga överklaganden -om t ex beredning, statsstöd, jäv mm- avslogs men rubriksättningen (kungörelsen) bifölls. Förvaltningsrätten anser att rubriksättningen var kryptisk och kunde täcka flera olika tänkbara alternativ vilket alltså även kommunstyrelsen tidigare konstaterat. Nu kommer ärendet att hanteras igen vid måndagens KF.

Det här är en svår fråga för oss Socialdemokrater rent ideologiskt. Inte heller för mig har det varit ett lätt beslut. Vårt motiv till beslutet att avyttra 8 % av AB Bostadens bestånd är rent ekonomiskt.

Under de kommande tio åren behöver Bostaden avsätta 2,8 miljarder kronor för att bygga nytt och underhålla äldre fastigheter. Avyttringen minskar lånebehovet och gör att Bostaden kan bygga 900 nya hyresrätter även i kommande bostadsområden samt ger utrymme att finansiera det äldre hyresbeståendets renoveringsbehov.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>