Sommarskola för elever

 

Mikael Damberg från Socialdemokraterna kan tänka sig att införa obligatorisk sommarskola för elev som inte klarar av målen i skolan. Responsen har varit blandad i fråga. I Folkbladet menar man att det är en kapitulation till borgligheten.
För gymnasie eleverna i Umeå har det varit positivt att de kunnat läsa i sommarskola. Upplägget har varit att de haft uppläsningen som ett sommarjobb. Resultatet har varit goda och eleverna har tyckt att det har varit ett bra alternativ till att få en andra chans. Kritiken pekar också på att eleverna borde inom ordinarie termin klara av skolan med godkännda betyg.  Visst kan det var så men 20 % av eleverna klarar inte av gymnasieutbildningarna vilket är höga siffror och något måste göras.
Jag tror att vi måste se lite rundare på lösningarna för våra elever och att det ska individanpassas i större omfattning så att eleverna klara målen.
Terminstiderna som ett exempel är anpassade efter tidigare skördetiderna i jordbruket. Tror att vi skulle behöva se över planeringen av skolan och därigenom våga ta nya tag i skolutvecklingen.
Ett bevis på att det inte fungera idag är att eleverna känner sig mer och mer stressade i skolan vilket kan bero på korta terminer och att allt ska hända i slutet. Då kan sommar skola vara ett alternativ för att få en bra studiero och en ännu mer individanpassad undervisning.
Det kanske till och med ska gälla alla som vill utveckla sitt lärande.
Hans Lindberg (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.