Arbetare eller akademiker

 

I gårdagens debatt ville folkpartiet klanka ner på Socialdemokraterna när det gäller den allmänna behörigheten till högskola. Uppfattningen från folkpartiet var att det skulle ses som fult att vara arbetare i och med att alla program som socialdemokraterna vill ska ge den allmän behörighet till högskola.
Lite konstig retorik är att det skulle var fult att vara arbetare bara för att arbetare i den benämning skulle få kompitens i engelska och svenska som bl.a. den allmänna behörigheten innefattar.
Teknikföretagen säger att vi måste ha den allmänna behörigheten då fler och fler behöver mer kompetens för att utveckla arbetsplatsen och näringslivet.
Kunskap är makt och detta påminner om det gamla 30-talet då vissa fick gå i skola och vissa fick gå på högre utbilning. Genom att stänga utbildningsvägarna får vi ett tydligare utanförskap där bara vissa får förmånen till bildning.
Sverige är ett litet land med global konkurrens och vi har inte råd med denna sandlådelek med att sänka kunskapskraven i skolan. Alla behövs och döm inte eleverna på förhand genom att säga att du klara inte av detta så du far inte den allmänna behörigheten till högskola. Låt eleverna avgöra den saken själv.
En gång för alla så handlar det inte om att alla ska bli akademiker utan att omvärlden kräver högre kunskaper på alla människor oavsett akademiker eller arbetare. Resten av Europa har förstått det men inte vår utbildningsminister.
Hans Lindberg (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.