Företagen missnöjda med friskolor.

 

Förra veckan var jag på Gesällbrevs utdelning på Sävar gården. En stor högtid för målare och hovslagare då de fick gesällbrev för goda yrkeskunskaper.
Under lunchen påtalade måleriföretagen att de var missnöjda med de fristående gymnasieskolorna som erbjuder yrkesutbildningar. Företagen menade att eleverna inte var förberedda från skolan och saknade förkunskaper. I deras dialog med skolan ansåg gymnasiet att detta inte var något problem. I friskolans upplägg ska eleverna vara ute 60 % av tiden i företaget vilket är mycket.  I måleribranschen är de flesta företag under 10 anställda och de har inte resurser att ta emot eleverna i den omfattningen.
Samma diskussion kom även upp när jag besökte Byggnads medlemmar förra veckan kring kvalitet på de fristående gymnasieskolorna. Man ansåg även där att förkunskaperna saknades.
Friskolorna får kommunal ersättning för lokaler, lärare, administration och verktyg för att ge eleverna bra kunskaper när de går ut på praktik. Om så är fallet som det påstås är det eleverna som får en dålig utbildning och skolan gör profit på våra kommunala skattepengar.
Skolinspektionen är den som gör granskning av kommunala och fristående skolor och ska påtala brister
Det måste till en uppstädning inom skolväsendet där alla elever SKALL ha rätt till en bra utbildning.
Hans Lindberg (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.