Fler civianställda inom polisen!

Södra Lappland i Västerbottens inland har cirka 35 000 invånare på en landyta lika stor som Danmark, med ett antal större eller mindre kommuner. Lycksele är den största kommunen med cirka 12 400 invånare. Avstånden är stora och många delar av södra Lappland är glesbefolkade.
Brottsligheten ökar, och då polistätheten är låg uppmuntras kriminalitet då det är lätt att undkomma. Bemanningen av poliser i södra Lappland är precis så att man fyller de tjänster som finns, men det finns inga vikarier att tillgå och det gör hela verksamheten väldigt sårbar, speciellt under denna pandemi. Alla polisdistrikt i södra Lappland saknar civilanställda som kan underlätta polisverksamheten så att de poliser som finns kan arbeta ute på fältet, patrullera och vara verksamma ute i samhället för att förebygga brott. De civilanställda söker sig till kusten och till de större städerna.
Om fler civilanställda kommer in i verksamheten innebär det att utbildade poliser inte behöver bemanna receptionen på en polisstation i en mindre inlandskommun.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att öka antalet civilanställda i glesbygdsområden?

 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.