Valfrihet leder till högre kvalitet

Nu är det nästan fem år sedan alliansregeringen öppnade upp för välfärdsföretag att bidra till vår gemensamma välfärd. Mycket har sagts och gjorts sedan dess. Men det finns fortfarande partier runt om i vårt avlånga land som tror att det bättre än vårdtagare själva vilken hemtjänst som är bäst för dem. Göteborg är ett sådant exempel. Där har det socialdemokratiska kommunalrådet Anna Johansson konsekvent och hårdnackat hävdat att mångfald inte leder till ökad kvalitet. Mot henne står bland annat Konkurrensverket som nyligen utrett och konstaterat att all hemtjänst bli bättre med mångfald. Det är uppföljning och kvalitetskontroll, inte utförare som är kommunens viktigaste uppgift. Att Göteborg hamnar på plats 273 av Sveriges 290 kommuner, enligt Socialstyrelsen, när de äldre själva får ranka verksamheten så kan man fråga sig om Anna Johansson eller Konkurrensverket har dragit rätt slutsatser.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  1. Leif

    Kanske är bra men mina skattepengar går nu istället till någon rik företagsägare som plockar ut bonusar. Bara i en moderats huvud kan detta vara ok. Helt sjukt att ni inte gör något. Men fattiga, dom skall böna och be för att få några extra kronor till mat och kläder.

    Stolt över er politik?

  2. Åsiktsmaskinen

    Hade bara inte arbetsvillkoren för de anställda hos privata utförare varit så pass mycket sämre än hos kommunala utförare så hade jag gärna sett fler privata initiativ.

    Men eftersom de privata utförarna hårdnackat driver ett motstånd mot att föra in samma villkor i kollektivavtalen som SKL valt att skriva på.

    Du kanske är beredd att för de anställdas skull driva på att även de privata utförarna skriver på avtal med samma klausuler som SKL? Ni är ju ändå det nya arbetarpartiet…

  3. N-O

    Kan du förklara varför det är bättre att det numera privata apoteket i kommunen inte längre tillhandahåller sådana livsviktiga läkemedel som insulin ???

    Ska verkligen en diabetiker behöva köra till Umeå för att få tag på den medicin han behöver för att överleva ???

    Innan avregleringen var ju apoteket tvunget att hålla ett visst bassortiment , men då blir det förstås inga miljoner till caymanöarna eller andra skatteparadis …..

    Utanför de större städerna har er så kallade ”valfrihet” inte synts till annat än genom hot om neddragningar….

  4. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Hur mycket bidrar dessa ”välfärdsföretag”/ riskkapitalister till vår gemensamma välfärd, för vilka har ”valfriheten” ökat? Högavlönade, friska i välbeställda stadsdelar, skulle jag säga. När regeringen tog bort möjligheten för landstingen att påverka vårdens lokalisering har tillgängligheten till bra medicinsk vård tenderat att öka i välbeställda områden där folk är relativt friska och möjligheterna för vårdföretagen att tjäna pengar är större!
    Och vem startar vårdföretag och ger oss i glesbygden valfrihet??
    Men man får väl den rapport man beställer kan jag tänka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.