Ett bra bevis att integration fungerar!

 

Jag har haft två dagar med Nordiska Rådet och det har varit intensiva men intressanta dagar. Under detta år har vi mitt utskott valt att titta närmare på hur situationen ser ut i vissa utsatta områden i Norden. Vi började i går med att besöka Rinkeby-Kista, helt fantastiskt, i denna kommun med ca 45 000 innevånare har nästan 80% utländsk bakgrund, det pratas ca 100 olika språk i kommunen. Vi besökte även Rinkebyskolan som fått pris flera år i rad för både bästa matematik studier som bästa läsförmåga. För drygt två år sedan fortsatte endast 40% av eleverna till gymnasium, nu de senaste två åren har alla läst vidare, ett otroligt arbete har lagts ned av skolledning, polis, socialtjänst. Skolan är öppen alla dagar och till sent på kvällarna och fungerar även som ungdomsgård med en mängd olika aktiviteter. Reglerna är tuffa och alla hjälps åt att följa dessa.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. ärland

    Hej Elisabeth!
    hoppas politiker livet känns bra.
    Integration….din hemstad har en rik flora av olika människor av olika härkomst. En stad av tidig integration och en kulturstad. Visst säkert mer folk i andra delar av Sverige. Du ser som politiker de som folk vill att du ska se….kolla in din hemstad om du vill se fungerande integration….Kan va ett skolexempel hur man ska värna integration…vem som råder blå eller röd har mindre betydelse….Ärland…”upplysaren”

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till ärland (2011-04-02 01:02)
    Jag vet att min egen kommun är duktig och blivit uppmärksammad för god integration. Att Rinkeby skolan har en eldsjäl till rektor som ändrat mycket på några år är intressant att lysnna på, det innebär inte att andra inte gör lika bra insatser. I Rinkeby är arbetslösheten 50%, inget att vara stolt över, försörjningsstöden är höga och utbildningsnivåerna bland de äldra är låga. Mycket finns att göra, men jag blev imponerad över deras sprudlande rektor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.