Fortsatt utveckling eller inte?

 

 
Vi lyfter fram den svenska välfärdsmodellen med stolthet. Vårt samhälle utvecklas och förändras och det måste även vår välfärdssektor göra. Merparten av vår välfärd inom skola, vård och omsorg drivs idag av kommun eller landsting och det finns många positiva fördelar med det. Att vår välfärd utvecklas till att nu även innehålla en större valfrihet för den enskilde medborgaren är också en del av en positiv utveckling. Ett av de beslut som den avslutade (S) kongressen fattat berör vår välfärds fortsatta utveckling eller inte. (S) vill att upphandlings- och valfrihetssystem ska kunna riktas till enbart non profit-aktörer. Det innebär att incitament för alternativ och utveckling inom välfärden försvinner. Vidare innebär s-beslutet försämrade villkor särskilt för kvinnligt småföretagande. Vi hittar en övervägande majoritet av kvinnor som äger eller är VD i privata vårdföretag. För att vi ska nå en fortsatt positiv utveckling inom välfärden måste vi se till att alla aktörer oavsett om det är kommunal eller privat drift står för kvalitet och uppfyller de regler som finns.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

17 kommentarer

  1. lf

    Men du valfrihet för vem?
    Jag återupprepar frågan som jag ställt till din kollega Edvard Riedel som han svarar på i bästa fall inom en månad.
    Den gamle skogsarbetaren som bor i sin lilla stuga,han har slitit i hela sitt liv i tungt arbete.Han är ensamstående och bor i sin lilla stuga.Han har inga närmare släktningar.
    Han känner att han inte orkar inte bo själv längre.
    Han skall välja,hur skall han bete sig?
    Jag anser att han skall ha det bästa boendet som finns.
    Vem hjälper honom till det.
    Du måste väl inse att de sämst ställda i samhället har inte möjligheten att välja den bästa vården.
    Varför skall dessa människor vara förlorare hela tiden.
    Det finns ingen solidaritet i eran politik.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till lf (2013-04-08 21:03)
    . Vårdvalsreformen är uppbyggd på att du som enskild medborgare ska kunna välja vem som ska komma hem till dig och hjälpa dig med det du behöver. Om det finns alternativa driftformer i din kommun kan du även välja var du vill bo och få din omsorg. I valfrihetssystemet finns även ett ickevals alternativ som håller samma höga kvalitet som de övriga alternativen. Jag förstår inte din ovilja att välja när det gäller vår välfärd. Vi gör val inom de flesta andra områden i vårt samhälle varför ska kommun och landsting besluta vilken omsorg du och jag behöver? Varför ska vi inte erbjudas valmöjligheter ?

  3. lf

    Nä,du svarade inte på min fråga.Du svarade med ett politiskt svammel som inte den gamle skogsarbetaren har nån nytta av.Kan du inte svara honom direkt.Han skiter väl i vilka vårdformer som du erbjuder.Han vill ha en bra vård på ålderns höst.
    Jag ställde en rak fråga till dig:vem hjälper den gamle skogsarbetaren till den bästa vården? Vad får jag som svar.
    Du kan ju själv se hur långt du är ifrån verkligheten.

  4. Hermelin

    Vilken ”svensk välfärdsmodell” lyfter du (ni) med stolthet? Nedlagda skolor, äldreboende och sjukhus? Jämna ”besparingar” som tar livet av sjukvården? Överbelagda avdelningar? Ökad arbetslöshet och psykisk ohälsa bland unga? Uppmaningar för dem att söka jobb utomlands? Solda statsägda företag? Jämt stigande brottslighet och ökad otrygghet i samhället? Det lyfter du stolt? Vart ser du positiv utveckling och för vem? Hur länge tänker ni att folket ska tåla era floskler? Är det för ditt eget företags skull fabulerar du om positiv utveckling i samhället?
    Vi får se om du vågar att publicera denna kommentar och besvara frågor jag ställde.

  5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Hermelin (2013-04-09 08:21)
    ”Alliansens välfärdspolitik har bland annat lett till 300 nya apotek, 300 nya vårdcentraler och över 30 miljarder i ökade statliga anslag till välfärden från alliansregeringen. Det är en utveckling som jag är stolt över att få vara en del av och som inneburit kvalitetshöjningar, tillgänglighet och förenklingar för många människor. De ”jämna” besparingar som du nämner har mer att göra med vilken kommun du bor i och på landstinget. Om kommuner och landsting sparar på välfärden trots att alliansregeringen skjutit till mer pengar de senaste åren så är det något du bör ta upp med din lokala kommun- och landstingspolitiker snarare än alliansregeringen.

    Sedan far du med en rad osanningar. Det har inte blivit otryggare i Sverige. Tvärtom har vårt samhälle blivit tryggare. Färre brott begås och vi har aldrig haft så mycket poliser i Sverige som under den nuvarande alliansregeringen. Sysselsättningen har inte varit så låg i Sverige sedan början på 90-talet och med starka offentliga finanser satsar vi nu på infrastruktur, företagsamhet, forskning och innovation i tider då andra länder genomgår omfattande besparingsprogram. Ser du inte den positiva utvecklingen i detta, ja då har vi väl helt enkelt olika sätt att se på positiv utveckling.”

  6. Hermelin

    Samma floskler, samma tomma ord! ”300 nya apotek, 300 nya vårdcentraler och över 30 miljarder i ökade statliga anslag till välfärden från alliansregeringen” – fast vården blir bara värre och värre! Blir befolkningen friskare av att det finns 300 nya privata vinstdrivande apotek? 300 nya vårdcentraler? Aldrig hörde talades om. Är de bemannade till en tredjedel som allra flesta i landet och med en sån bemanning tillför de mer risker än nytta för patienter? ”kvalitetshöjningar, tillgänglighet och förenklingar för många människor”?
    Jodå! Akuten i Malmö – dagligen misshandel och skott, att bära överfallslarm för personalen är rutin men det hjälper ingenting; i Ö-vik hyr man vaktbolag för att skydda personal på sjukhus! Sverige under alliansregeringen gick ner i antal vårdplatser per capita till den sista plats i hela Europa. Folk väntar i timmar för att få hjälp på akuten. Skäms! Du själv visst känner dig trygg med SÄPO bevakning. Gå ut på gatorna och promenera en sen kväll i Alby, Kista, på Sergeltorg, i Malmö – var som helst i landet – och berätta sen hur trygg du var! Med dina genomruttna floskler kan du övertyga bara dig själv och såna hycklare som du som ljuger, skrattar folket i ansiktet och tror att folket är döv, blind och fattar ingenting! Dessa tider är borta – glöm dem! Vi (folket) ser verkligheten eftersom vi bor och lever i den! Ni kan inte lura oss nu mer! Du kan prata vad du vill – fast vi ser sanningen – vi ser att 20% av platser på äldreboende är borta under er regering – fast antal äldre är 26% mer. Vi ser att öppen arbetslöshet bland unga är över 20% nu och skolresultat försämras med varje dag, vi ser gäng som styr allt fler gator, vi ser beskjutna bussar, gruppvåldtäkter, misshandlade och rånade ungdomar och åldringar och vi ser hur polisen förnedras, föraktas och förintas av er – regeringen! Du kan prata så mycket du vill om hur bra och tryggt lever vi – vi behöver inte det – vi vet!

  7. Hermelin

    Come back to reality! – efter att ni förlorar nästa val och smaka själv på den grytan ni har kokad!
    Publicera det också om du vågar!

  8. lf

    Jag har inte haft tillgång till bloggen de senaste dagarna,men jag ser i din kommentar att det finns ett ickevals alternativ som är lika bra som alla andra.
    Du Björnsdotter,min enkla fråga varför skall man då välja?

  9. Nya moderaterna

    Då var dom kompis med fascisterna. Då var dom bundis med nazisterna.
    Då var dom bästis med rasisterna. Då var dom ett med falangisterna.
    Det var då, det var länge se’n.
    Men nu står samma Svarta Gäng och har häng på ministertaburetterna igen!
    Nu har dom putsat upp fasaderna. Nu ser dom ut som demokraterna. Nu vill dom kallas nya Moderaterna .
    Det är bluff! Det är samma gäng! Jajjamän, det är samma gamla mörkermän!Se’n kan du glömma allt du trodde på! Se’n kan du stå bredvid och titta på!
    Se’n kan du skåda deras öppna hån! Se’n kan du stå där som ett jävla fån!
    Du är noll, dom är överklass! Dom är troll, dom snor åt sej allt!
    Proletariatets diktatur har aldrig varit mer nödvändigt att kämpa för än nu.

  10. lf

    Men snälla Elisabet,vad du inte säger rakt ut är att det finns ett offentligt alternativ som erbjuder den bästa vården.Varför skall man då välja?

  11. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till lf (2013-04-16 22:19)
    Varför ska den kommunala vården vara normen för den bästa vården. Det jag säger är att det finns ickevals alternativ som håller samma höga kvalitet som övriga altenativ. Vill du välja bör du erbjudas att göra det, om inte så får du en bra kvalitet på din vård ändå.

  12. lf

    Detta är helt sanslöst.
    Jag hoppas att väljare noterar dina kommentarer.
    Jag citerar ”Det finns ett ickevals alternativ som håller lika god kvalitet som alternativen”.
    Då kan väl du också tillägga att det alternativet ger vård utan profit.

  13. lf

    Ja,Elisabet,jag trodde att du var en seriös kvinna.
    Jag har aldrigt varit med om ett sånt politiskt svammer.

  14. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till lf (2013-04-17 21:39)
    Jag kanske ska förklara upplägget med en valfrihetsreform. LOV fungerar så att kommunen sätter upp de krav och kriterier de vill gällande kvalitet och annat. Det är då upp till alla företag som vill bedriva alternativ driftsform inom kommunen att följa dessa regler. Det innebär att den kvalitet som kommunen satt upp ska vara lika hos alla de företagen som finns i kommunen även den egna verksamheten. Ett ickevals alternativ behöver inte vara kommunen egna alternativ utan det är något av de alternativ som finns och som man kommer överens om inom respektive kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.