Nato eller inte?

Igår deltog jag i en debatt på Umeå Universitet om Sverige ska gå med i Nato eller inte. Det var ca 75 personer som hade samlats för att lyssna på ja sägare till Nato och även höra nej sägare lyfta sina argument. Efter det var det en debatt mellan några av oss riksdagsledamöter från länet. Jag som moderat företrädare lyfte fram vår position att vi är positiva till ett medelmskap i Nato förutsatt att det finns en stark folklig förankring och även en bred parlamentarisk enighet. Det gäller att inleda en intensivare debatt om hur vi ska förhålla oss till Nato och skapa en medvetenhet bland oss alla. Kunskapsnivån är generellt låg och likaså intresset. Det var också en tydlig signal, det var tre kvinnor förutom jag på denna debatt, att intresset inte är stort bland stor del av vår befolkning. En stark skiljelinje mellan oss och (S) är att de inte tycker försvarsfrågan är viktig eftersom de ägnat stor möda att montera ned vårt försvar under de senaste dryga 20 åren. Det hettade till i debatten när företrädare för (S) som vanligt lyfte fram att de satsningar som nu görs är för små, för sena. Vi hade inte stått inför denna utmaning att bygga upp vårt försvar från en låg nivå om (S) inte lagt ned i princip alla förband i hela vårt land.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

9 kommentarer

  1. Oberoende Politisk Bedömare

    Frågan många ställer sig tveksam inför är just att Sverige vid ett NATO-medlemsskap faktiskt förbinder sig att skicka stridande förband till NATOs förfogande. Det är en ganska skrämmande tanke att Sverige förbinder sig att skicka soldater in i döden för att försvara ett annat NATO-land.
    Hade man kunnat stryka just den delen av avtalet så hade ett NATO-medlemsskap nog kunnat uppfattas som en ganska bra sak.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Vi deltar just nu och har deltagit i stridande insatser under NATO flagg, det är aldrig ett enkelt beslut att skicka svenska soldater till sådana insatser.

      • Oberoende Politisk Bedömare

        Nä, det är sant.

        Hur många döda svenska soldater bedömer ni NATO-vänner skulle vara rimligt att räkna med i händelse av att ett annat NATO-land blir anfallna och vi då kommer avkrävas att sända svensk trupp dit?

          • Oberoende Politisk Bedömare

            Klart det är en seriös fråga!

            NATO är en militärallians, och om du inte visste det så är det alltså stridande förband vi pratar om.
            Och om du inte visste det så förbinder sig medlemsländerna inom NATO att försvara varandra och att skicka stridande förband till övriga medlemsländer i händelse av krig.
            Om du inte visste det kommer alltså Sverige om vi går med i NATO att förbinda sig att skicka stridande trupper till andra länder i händelse av krig.

            Därav är det en ytterst seriös fråga hur många svenska soldaters liv ni NATO-ivrare anser vara rimligt att riskera i händelse att vi går med i NATO.

            Hur kan det inte vara en seriös fråga?!

          • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

            Vi är sedan 20 år tillbaka ett partnerland till NATO, vi har som jag skrev tidigare deltagit i ett antal stridande insatser under NATO flagg, under FN flagg och under EU flagg, alla dessa insatser har varit stridande. Jag skrev tidgare också att det är inget enkelt beslut att skicka män och kvinnor på ett sådant uppdrag. Det är betydelsefullt att det finns en bred parlamentarisk enighet när vi tar dessa beslut. Jag är fullständigt medveten om att artikel 5 är bindande och vad den innebär, beslut är oavsett den lika svåra att ta när det handlar om att skicka män och kvinnor på uppdrag!

  2. @nders

    Det finns många argument för att gå medoch lika många emot.

    Frågan måste utredas grundligt innan beslut kan tas i denna fråga.
    Faktum kvarstår dock.

    Det måste satsas en hel del pengar på försvaret. OAVSETT om vi ska gå med I NATO eller inte.
    De fragment av försvarsmakten som idag finns kvar efter alla nedläggningar och minskade anslag har Inga möjligheter att kunna lösa den uppgift som tilldelats.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det NATO begär är en medlemsavgift på 600 miljoner kronor per år jämfört med EU som har en betydligt större avgift. NATO har också en rekomendation på att man ska uppnå 2% av BNI i försvarbudget och det är inte många länder som gör det med kan vara medlemmar ändå. Både Norge och Danmark har 1,4% Sverige ligger idag på 1,2%

  3. truthbe2old

    I stort styrs nato av USA.
    USA är det enda land i historien som utnytjat funktionen i nato att ”om vi anfalls så skall ni andra hjälpa oss”, detta hände förståss under 11 september, då usa sedamera invaderade afganistan.
    USA är även det enda land i världen som bombat civil befolkning med ATOMBOMB..er! (pluralis!!)

    DEN av er svenskar som tycker detta är ett land ni skall stå på samma sida som, tycker jag skall ta och tänka om. Sverige har de senaste 200 åren varit kännt, världen över, som ”neutralt” och det tycker jag vi skall fortsätta med.

    Och den av er som påstår sig vara involverad & kunnig i denna afgankonflikt, dvs 11 september, tycker jag kan svara på följande frågor jag har om 11 september:
    -Det påstås att SMS skickats från israel till WTC dagar innan tacken, men detta mörkas av FBI, varför?
    -Judar är överrepresenterade inom handel, t.ex. wall street, och man kan anta att de även var detta i Värdens CEntrum för Handel, WTC, Hur kommer det sig att bara en, EN ENDA! israelit omkom i 11 september? (cf med första frågan).
    -Israelista mossad agenter har setts stå och dansa glädjedanser, likt ”mission accomplished” då planen träffar byggnaden, varför?
    -dessa agenter blev snabbt avskrivna ansvar, av den judiska chefen för homeland security och skickades tillbaka till israel.
    -Dessa agenter bodde på samma gata som muhammad attah, och hade trolig koll på vad han höll på med, varför varnade de inte usa om attacken?

    Alla er som tycker eller tror att afganistankrisen handlar om ”demokrati” kan ju svara på dessa frågor och sen ställa sig frågan om det är bra att gå med i en organisation som styrs av israel, där vi skickar vårt folk till DÖDEN för att israel skall destabilisera angränsande länder så de inte känner sig hotade!
    Ha detta i åtanke då ni tror att Syrien handlar om demokrati, Iran ”wepons of mass destruction” jo kyss mig, det är ju en bevisad lögn!, libanon där de mossad bevisligen sprängde biografer för att skylla attentaten på muslimer, så att usa skulle anfalla egypten (de har ju erkännt detta, men det kanske var innan ni var födda så ni inte vet om det?)

    Fatta att Sverige inte ska gå med i detta pack lögnare! och det är en Skam att denne förbrytare till president, massövervakare och människorättsförbrytare Obama, fått sätta sin fot i sverige utan att åtalas och fängslas!. Det är en skam att deras drönarplan som dödar oskyldiga människor i pakistan testflygs i vidsel och att sverige tränar på att döda tilsammans med dessa människor!.

    Tänk Om!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.