Det är inte Ok att skriva vad som helst!

I en demokrati så har vi alla rätt att uttrycka våra åsikter och det är något som vi måste stå upp för och värna. Det innebär inte att jag måste hålla med om allt som tycks och sägs men jag måste respektera andra människors åsikter. Som politiker tycker jag att tonen i vårt samhällsklimat har blivit tuffare och det har blivit enklare att uttrycka sig anonymt och på så sätt inte behöva ta ansvar för sina åsikter. Jag får på min blogg ta emot många kommentarer och jag uppskattar att det blir en dialog och att åsikterna skiljer sig. Att som politiker ta emot kommentarer om mina politiska åsikter är självklart, det är däremot inte sjävklart att behöva ta emot kommentarer av personlig karaktär eller direkta hot mot mig som person. Jag polisanmälde en person för en kommentar på min blogg som var ett direkt hot mot mig som person och det är för mig ett brott att uttrycka sig som denna person gjorde. Att uttrycka sina åsikter anonymt har blivit ett enkelt sätt att inte behöva ta ansvar för sitt handlande och det blir så tydligt när man som denna person kliver över gränsen för vad som är accepterbart. Åklagarens beslut att inte väcka åtal för att det inte går att bevisa att personen hade ett uppsåt är för mig väldigt underligt. Har man inte ett uppsåt när man hotar en annan person till livet? För mig är signalvärdet väldigt tydligt, det visar att det är OK att skicka hot till andra människor och man behöver inte ta ansvar för sitt handlande. Jag tycker inte att det är OK att skriva vad som helst!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

13 kommentarer

  1. Oberoende Politisk Bedömare

    Det är oerhört tråkigt att du drabbats av detta och jag hoppas att det inte får dig att sluta med politiken! Alla människor måste kunna få utöva sina intressen utan att behöva bli hotade till livet.

    Dock visar detta tråkigt nog att Moderaterna inte alls hänger med i rättpolitiken. Detta är någonting som gemene man uppfattar skall vara brottsligt, att män hotar kvinnor till livet över internet skall naturligtvis leda till straff.
    Men återigen visar Moderaternas rättspolitik att det är viktigare att fria en man än att skydda en kvinna. Det gäller såväl sexualbrott som olaga hot.

    Oerhört ledsamt att just du skulle bli drabbad av detta, men jag hoppas det kan få dig att inleda den välbehövliga förändringen av Moderaternas rättspolitik.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det finns mycket att göra inom många politik områden och rättspolitiken är inget undantag. Det har skett mycket och det är mycket på gång men när blir man färdig? Kan politik vara fullständigt heltäckande för alla händelser? Jag kommer inte att sluta med politik, det vore att erkänna att ”den onda sidan” segrade. Det är viktigt i en demokrati att kunna ha olika åsikter för att få en utveckling.

      • Oberoende Politisk Bedömare

        Givetvis är inte politiken heltäckande för alla händelser. Men lagstiftningen borde åtminstone täcka det grundläggande.

        Lagstiftningen borde visa att det inte är okej att föra upp en flaska i en kvinnas underliv så kraftigt att hon börjar blöda, samt att lagstiftningen även borde visa att det inte är okej att hota en kvinna till livet.

        Detta är två grundläggande punkter som det Moderata Samlingspartiet inte klarar av att hantera.

        Men detta är inte platsen för att debattera Moderaternas ytterst bristfälliga rättspolitik, som gång efter annan tydligt visar att det, för Moderaterna, är viktigare att fria en man än att skydda en kvinna.

        Detta är platsen endast för att visa stöd till dig i denna stund.
        Låt ingen tysta din politiska röst.

  2. Bert

    Så då man åker fast för rattfylla och fortkörning då kan man skylla att jag inte hade ett uppsåt eller att det blev bara så.

  3. lf

    Allt som har att göra med hot är förkastligt då det gäller människor. Sen kan man ju hota med att gå ur ett exempelvis politiskt parti och då ligger det på ett annat plan.
    Du har mitt fulla stöd då det gäller personangrepp.Det hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt. Jag uppskattar dialog, kritik för mina politiska åsikter det är bra för en demokrati. Hot mot mig som person är inte Ok och speciellt när åklagare inte väcker åtal på grund av att personen påstår att han inte menade att vara hotfull.

  4. Åsa Johnson

    Kan väl ändå inte spela någon roll vilket parti man tillhör, det är så väldigt fegt att låtsas vara en tuffing när man kan skriva vilken skit som helst på nätet och sen inte behöva stå för sina åsikter. Att hota och vara allmänt otrevlig verkar vara det som gäller nu för tiden, tyvärr. Hoppas verkligen att dessa människor någongång törs stå för vad de skriver och inte gömma sig bakom masker och anonymitet..

    Åsa!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det är så trist att tonen på sociala medier blivit allt tuffare och det är OK att skriva vad som helst och gömma sig bakom anonymitet. Jag kommer att gå vidare i denna fråga eftersom jag kan inte acceptera att åklagare inte väcker åtal eftersom personen påstår att han inte menade att vara hotfull. Det ger helt fel signalvärde.

      • mexan

        På vilket sätt finns en möjlighet att gå vidare? Gå till en annan åklagare? eller hur går man tillväga? St på dig!

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Det går att överpröva beslutet och det har jag gjort!

  5. truthbe2old

    Det är synd att politik skall behöva gå till olaga hot 🙁
    Det är synd att svenskt rättsväsende är ett gäng koarselen som har en lag som inte tycks vara anpassad för att skydda det Svenska folket?!
    Så lycka till med överklagandet, du kanske har större chans att komma någonstans än andra partier i svenska riksdagen. För hot mot politiker läggs ju ned tom då de får hakkors inristade i pannan, brandbomber inkastade i brevlådan, Dörren INSPRÄNGD, osv osv. Rättsväsendet hävdar att hakkorset måste varit inristat själv då det är felvänt (känd AFA miss), brandbomben för att hon hann fota av branden för bevis och båda dessa ansågs av rättsklåparna vara för att ”skapa sympati för partiet”.!!???. den där bomben har jag inte hört hur det gick… men mest troligt har de ingen förövare så det är väll nedlagt. Hot mot ens barn på dagis, uteslutning ur facket, osv OSV!

    Det är TÅKIGT & Fördjävligt att det sker hot mot vilken politiker som helst oavsett dennes politiska åsikt! i ett land som påstår sig vara demokratiskt! Det borde ALLA fatta och ta avstånd från detta våld ÄVEN då det drabbar ovan ickenämda parti (ni vet vilket jag menar!), men görs det?

    Önskar det vore mindre hot och mera verkstad inom politiken!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Ingen ska behöva känna sig hotad eller bli utsatt för hot eller trakasserier. Jag tycker att det är väldigt tråkigt när en person som dessutom har medgett hot kommer undan med en förklaring att han inte medande något. Jag skulle verkligen önska att tonen både i sociala medier och bland våra unga blir mer nyanserad. det är inte OK att kalla varandra för hora på skolgården. Här har vi ett gemensamt ansvar att lyfta problematiken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.