Spännande med digitalisering

Moderaternas stora Sverigemöte gick av spateln i helgen och det var drygt 1300 kommun,regin och riksdagspolitiker som träffades, diskuterade och utbildade sig. Många av de seminarier som fanns att välja på berörde den situation vi har idag inom hälso- och sjukvården. Ett ledord för utvecklingen inom området är digitalisering. För många är det ett lite skrämmande ord, farhågorna är att tekniken ska ta över mycket av de personliga möten som sker idag. Sanningen är att med den demografiutevckling vi har så kommer utbudet av vård och omsorg att öka.
Digitalisering som används på rätt sätt är ett bra komplement till den verksamhet som vi har idag. Att använda kameror nattetid som trygghetsövervakning istället för att personer ska få ett stort antal fysiska besök nattetid. Att kunna mäta sitt blodsocker med en mobiltelefon och skicka in sina värden till sin läkare är en positiv utveckling, att kontakta vården via olika digitala medel ökar tillgängligheten. Listan kan göras lång och jag tror att detta bara är början på utvecklingen men vi måste alltid sätta patienten i fokus och inte tappa bort betydelsen av det personliga mötet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

 1. Jörgen K

  Hej,

  Digitalisering och digitalisering inom vården, glesbygdsmedicin.

  Ingen kan argumentera emot nyttjandet ny teknik, rätt använd är det i sanning en tillgång. Dock ställs två funderingar:

  Det första då man ser på hur den nuvarande tekniska utrustningen nyttjas inom vården, dyker det omedelbart upp frågan varför all utrusning är tillverkad av ingenjörer för ingenjörer. Med andra ord, väljer man vårdyrket är man normalt diametralt intresserad av teknik…. Apparater där vårdpersonal varit med i utvecklandet är absolut nödvändigt. På ”apparat-täta” arbetsplatser arbetar en dominerande del ”grabbar”, generaliserat men träffsäker iakttagelse!

  Det andra är varför skall alltid glesbygden vara testpiloter? Om man mäter effektivitet skulle tekniken först appliceras i städerna där volymvinsten är omedelbar. I glesbygden upplevs alla dessa ”nymodigheter” mest bli till för att göra sig av med folk och fä men symboliskt visa att man minsann lämnar nått, och inte allt vind för våg….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>