Ökade resurser till den sociala barn- och undomsvården

utsatta barnS och Mp-regeringen presenterade i vårbudgeten en riktad satsning till den sociala barn- och ungdomsvården. Jag är generellt inte någon anhängare av riktade statsbidrag men i detta fallet är det utmärkt.

Från 250 miljoner kronor per år under 2016-2019 så förstärks området nu med ytterligare 150 miljoner årligen. Umeå tilldelas drygt 1 000 000 kr under 2017 till den sociala barn- och ungdomsvården. 

Socialtjänsten är i ett mycket ansträngt läge i hela vårt land, särskilt inom den sociala barn- och ungdomsvården. För att barn ska få det skydd och stöd de behöver spelar kommunens socialtjänst en oerhört viktig roll både för barnet och dess vårdnadshavare. Socialtjänstens personal som utreder situationen för barn och unga som far illa måste ha bra förutsättningar. Vi vet att Socialtjänstens personal är pressad och många vittnar om en hög arbetsbelastning.

Den sociala barn- och ungdomsvården är det yttersta skyddsnätet för barn i utsatta situationer och en viktig del i samhällsbygget och den svenska modellen. När socialsekreterarna inte har tillräckligt med tid för barnen är det allvarsamt och riskerar att sätta det viktiga barnperspektivet ur spel.

Jag är mycket nöjd och glad över att regeringen satsar extra resurser för att komma till rätta med problemen. De riktade resurserna ska gå till socialsekreterare, arbetsledning eller administratörer som frigör tid för socialsekreterare och stödet får inte användas till personal från bemanningsföretag.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>