Vet du hur dina ungdomar lånar pengar?

 

I Konsumentverkets rapport som presenterades för ett tag sedan  framgår det att var fjärde ungdom mellan 18 och 25 år som tagit sms-lån redan har obetalda skulder för indrivning. En obetald skuld hos kronofogden kan leda till en betalningsanmärkning som kvarstannar i tre år. En betalningsanmärkning kan göra det omöjligt att till exempel få ett lägenhetskontrakt, ett mobiltelefonabonnemang eller bankkort. Man kan till och med riskera att aldrig blir kvitt sina skulder eller drabbas av indrivning eller utmätning med allt större hopplöshet och stora svårigheter i livet.
En orsak till att ungdomar hamnar i den här situationen är att det inte finns någon utbildning i konsumentekonomi i skolan. Skolans läroplan är inte anpassad till den verklighet som råder med allt större konsumtion och krav för att klara vardagen. Alla ungdomar har därmed inte fått den kunskap som de behöver för att klara sin privatekonomi.  Genom att ta lån har dagens ungdomar möjlighet att konsumera trots att de egentligen inte har några pengar. Ungdomarna förstår inte heller alltid vad det innebär att ta ett lån med återbetalning av hela lånet inom till exempel en månad. I många fall struntar man i att betala eller så har man inte ekonomiska möjligheter att betala skulden.Risken är stor att man hamnar i en skuldfälla där man sedan tar ett nytt lån för att lösa det gamla.  
 
Den absolut viktigaste åtgärden för att människor ska undvika att hamna i en skuldfälla är att höja kunskapsnivån.  
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.