Våld mot kvinnor måste straffas!

 

År 2007 anmäldes närmare 27 000 brott rubricerade som misshandel mot kvinnor, drygt två tredjedelar handlade om misshandel av bekant gärningsperson. Totalt har den anmälda misshandeln mot kvinnor ökat med drygt 30 procent under 2000-talet. I snitt dödas 17 kvinnor om året av sin make, sambo, pojkvän eller före detta sådan. Våld i nära relationer förekommer oavsett kultur, ekonomi eller familjekonstellation. Det förekommer bland heterosexuella par, hos samkönade par, mot barn, mot äldre och mot handikappade. Det som förenar våldet karaktär är att förövaren är en närstående person. Någon som gravt sviker sina familjemedlemmar och berövar dem deras källa till trygghet. Men eftersom våld i nära relationer ÄR extra svårt för offret anser Moderatkvinnorna att straffen för den formen av brott ska skärpas, straffskalorna måste nyttjas fullt ut. Dessutom vill vi att regeringen när den framöver behandlar straffnivåutredningen tar extra hänsyn till det och därmed särskilt uppmärksammar frågan om våld i nära relationer.  Ingen våldsutsatt ska behöva känna att de blivit övergivna eller lämnade vind för våg av samhället och rättsstaten.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.