Skola med tydliga mål!

 

Jag har lite funderingar om Fp:s utspel om att vi ska låta staten ta över skolan igen. Moderaterna var emot kommunaliseringen som gjordes för 20 år sedan. Men i dag är jag  inte säker att det är rätt väg att föra tillbaka skolan till statligt styre igen.
Det kan leda till att de positiva reformer som är på gång att genomföras tappar kraft och det kan vara så att ett förstatligande inte löser några egentliga problem. Jag tror det skulle vara bättre att satsa ännu mer på lärarutbildningen, vi måste ha ännu mer tydliga mål i skolan med återkoppling. Vi behöver mer stöd till de elever som har svårigheter i skolan. Jag funderar varför lärarutbildningen i dag har så låg status att det hos många inte är ett första hands val vid ansökningar till universitet utan kommer längre ned på önskelistan. Skolan i dag är oerhört viktig och att ha bra lärare är en förutsättning för att våra barn och ungdomar ska få en bra plattform att stå på.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

 1. Magistern

  ”tydliga mål med återkoppling”, vad är det? Återkoppling är ett ord som tillhör elläran. Att lärarutbildningen behöver förbättras är ok. Men det stora problemet är den inkompetens som ofta finns i de små kommunernas styrelser. Både politiker och tjänstemän är ofta ett problem pga detta. Resultatet av Göran Perssons största fadäs är bevis

  Din egen hemkommun verkar drabbad av detta. En skola för alla kräver mer statligt inflytande för att Sverige skall kunna hålla ställningarna. Att Moderaterna vill ansluta sig till Göran Perssons misslyckande är tråkigt.

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Magistern (2009-10-28 17:59)
  Jag håller med om att problemet är skiftande beroende på vilken kommun man tillhör. Vad jag säger i mitt inlägg är att jag inte är säker på att statligt styre är den rätta vägen, det måste ställas högre krav att varje kommun uppfyller uppsatta mål när det gäller skolan och att man med stor regelbundenhet från ex. skolverket kontrollerar att dessa mål uppnås. Kommer ett statligt styre av skolan att se till att våra elever får mer kunskap?

 3. Magistern

  Din kommentar på mina synpunkter är betydligt rimligare än den första synpunkten du hade. Att staten skall ANSVARA är för mig en självklarhet. Hoppas att vi är överens där. Däremot är det viktigt att vara tydlig om vad man menar med ansvar, kontroll, regler, mål och utvärdering. Min uppfattning är att stor förvirring råder där.

  Egentligen tror jag att vi är någorlunda överens om att Göran Perssons kommunalisering av skolan varit förödande och endast försvaras av centerpartiet. Vi som värnar om skolan och dess betydelse bör vara överens om vilka ord som bör användas när vi diskuterar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.