Mer på recept!

Det finns många sätt att försöka förändra de sjukskrivnings siffror vi har i Sverige. Ett nytt projekt är att erbjuda kultur på recept. Sedan tidigare finns möjligheten att få fysisk aktivitet på recept.  

Vi vet att sjukdomar drabbar människor på olika sätt och i olika stor utsträckning leder till sjukfrånvaro. Yttre faktorer, exempelvis sociala aktiviteter, kan ha betydelse för denna koppling. Målgruppen i detta projekt är patienter inom diagnosgrupperna lätta och medelsvåra depressioner, stress, ångest, långvarig smärta över tre månader i rygg, axlar, nacke, samt generaliserad smärta.
Tanken är att erbjuda deltagande i kulturaktiviteter som komplement till annan behandling och rehabilitering. Det kan till exempel röra sig om teaterbesök eller eget kulturellt skapande. Forskningen har visat på ett positivt samband mellan deltagande i kulturverksamheter och en individs hälsosituation. Regeringen är därför positiv till försök där deltagande i kulturaktiviteter är ett komplement i arbetet för att minska ohälsan. Det är viktigt att kulturen finns överallt, i skolan, i vården, i våra offentliga rum. Vi vet att kultur ger hälsa.
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Marino Carlsson

    Vet inte om de går koda här, gör ett försök annars får du väl kolla om du kommer åt bilden via länken.. Tyvär har jag den inte mer högupplöst än så här då min gamla dator gav upp med allt vad de innebär..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.