Vem tar hand om din gamla mamma?

 

Vem tar hand om din gamla mamma? Ett troligt svar på den frågan är din gamla pappa eller du själv. En stor del av vården och omsorgen om våra gamla utförs nämligen av nära och kära i dag. År 2000 svarade anhöriga för omkring 70 procent av den totala hjälpvolymen till personer som var 75 år och äldre och som bodde i ett eget boende. Det handlar om en omfattande omvårdnad med personlig hygien, toalettbestyr, matning och annan praktisk hjälp som oftast utförs av makar.
I socialtjänstlagen framgår tydligt att kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas där ska få det stöd de behöver. Den hjälp som en anhörig ger är alltså i praktiken ofta en besparing för kommunen. Och det är inga småsummor vi talar om. Bara de insatser som utförs av anhöriga till dementa beräknas spara 40 miljarder om året för kommuner och landsting. Även om det är glädjande och meningsfyllt att ta hand om en anhörig innebär det ofta en tung arbetsbelastning som påverkar hälsan, försämrar ekonomin och livskvaliteten. Känslan av att inte räcka till och utmattningssymtom är vanliga. Men samtidigt är anhörigas engagemang mycket värdefullt – inte minst eftersom de är experter på den äldres behov. Det är därför viktig att vi erkänner deras insats och att samhället erbjuder ett bra anhörigstöd. Det är hög tid att vi slutar att ta anhörigvårdarna för givet – för utan dem kollapsar svensk äldreomsorg.
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.