Barnens bästa!

 

Sverige är ett bra land att växa upp i. De allra flesta barn växer upp under bra förhållanden och har fina föräldrar som ger dem omvårdnad, trygghet och omsorg. Ibland har vi en tendens att glömma det. Vi läser sällan debattartiklar om att de flesta flickorna och pojkarna i vårt land faktiskt är nöjda med livet som helhet. Att de är nöjda med sin kropp, hur de ser ut, och med sin hälsa. Att de trivs i skolan, med kamrater och hemma. I en internationell jämförelse ses Sverige som ett av de främsta länderna när det gäller frågor om barns välfärd. Men det räcker inte. För samtidigt lider mellan 10 och 15 procent av alla barn av psykisk ohälsa av något slag. Det finns barn som lever i otrygghet och barn som upplever våld i sin vardag. Det finns barn som inte ser fram mot julen, som inte har någon bästis, barn som inte har föräldrar eller andra nära vuxna som räcker till för dem. Skolan har en utomordentligt viktig roll för våra barn. För att kunna utvecklas och växa som individer är det viktigt att kunna erbjuda barn en skolgång som ger kunskaper och utgår från barnets förutsättningar i en lugn och trygg miljö. Numera finns en lag mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Arbetet med att förbättra barns villkor kommer aldrig att ta slut. Och det stöd samhället erbjuder kan alltid vässas och bli bättre. Där har vi alla ett gemensamt ansvar.
Målet får inte stanna vid att de flesta barn har det bra i – alla barn ska ha det bra – först då kan vi luta oss tillbaka!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.