Valfrihet i äldreomsorgen!

 

Den 1 januari 2009 var en milstolpe inom svensk äldreomsorg. Då trädde lagen om valfrihetssystem, eller LOV:en som den kommit att kallas, ikraft. Lagen ger kommuner möjligheten att låta sina äldre själva bestämma vem de vill anlita inom äldreomsorgen. Tanken är att kommunen ställer upp kvalitetskrav och sätter pris på omsorgen. Var och en som klarar av att leva upp till de villkoren blir valbar. Utförare kan vara såväl kooperativ, stiftelser, församlingar som privata företag och enskilda personer. LOV:en är framförallt en frihetsreform som ger äldre den självklara rätten att bestämma vem som ska tillgodose deras personliga behov såsom hjälp med mat, hygien, sociala aktiviteter och omsorg. Men nu när lagen varit ikraft ett tag blir det också allt mer tydligt att den också innebär en kvalitetssäkring som saknar motstycke i någon annan välfärdsverksamhet. Varje kommun som vill införa ett valfrihetssystem måste nämligen sätta sig ned och bestämma vilket innehåll deras egen utförda äldreomsorg måste ha och till vilken pris. Detta faktum ger oss goda förhoppningar inför framtiden. Ingen kommun som satt upp kvalitetskrav på annan äldreomsorg kan med gott samvete utföra den egna vården sämre.
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

10 kommentarer

  1. Snack utan verkstad

    Kanonbra påminnelse om vad som pågår i Sverige! På vilket sätt har ditt parti drivit dessa möjligheter i Lyckseles socialnämnd. Jag utgår från att du bevistar Moderaternas möten i Lycksele. Ni Moderater innehar vice ordf. posten i socialnämnden. När jag läser igenom socialnämndens protokoll i Lycksele finner jag INGENTING av det du förespråkar. Förklaring behövs. Upp till bevis.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Snack utan verkstad (2009-12-20 19:57)
    Jag har valt landstingspolitk som focus då jag har ett heltidsarbete att sköta. Vi ett av våra senaste M-möten kom frågan om detta nya valfrihetssystem upp på agendan. Det finns seriösa planer på att ansöka pengar till en förstudie om alternativa äldreboenden. Det händer saker även i Lycksele

  3. Opposition mot betalning?

    En förstudie om alternativa boenden är en annan sak än det du påtalar. Att själv kunna styra över den hjälp som man behöver är självklart. Ni moderater i Lycksele har inte ens orkat lägga förslag om denna mycket möjliga variant.

    Ärligt talat förefaller det inte vara någon skillnad mellan
    S och M i Lycksele. Bedrövligt måste jag säga. Inte ens den egna moderata politiken verkar man kunna lägga förslag om. Måste hävda att moderaterna i Lycksele riskerar att framstå som nickedockor till en politik som absolut inte är något alternativ till S-vansinnet. Ni är en del av S-politiken. Bevisligen.

  4. Hemtjänst eller äldreboenden utan ekonomi?

    Du blandar ihop olika saker. Alternativa boenden är en sak. Medan att man själv skall kunna välja vem som skall utföra olika hemtjänster en annan. Sedan att man skall kunna kräva vad man vill ha hjälp med är ytterligare en. Moderaterna i Lycksele har gjort nada för detta. Läs på innan du uttalar dig.

  5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Hemtjänst eller äldreboenden utan ekonomi? (2009-12-21 23:39)
    Citat fån inlägget: ”Varje kommun som vill införa ett valfrihetssystem måste nämligen sätta sig ned och bestämma vilket innehåll deras egen utförda äldreomsorg måste ha och till vilken pris”. Detta innebär att en plan måste presenteras och även ge utrymme till alternativ för att man ska kunna välja. Jag är medveten om att Lycksele kommun inte är på hugget i denna fråga men den finns med på agendan.

  6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Opposition mot betalning? (2009-12-21 21:46)
    Det måste göras en förstudie innan kommunen kan lägga fram ett förlsag till valfrihet inom äldreomsorgen, detta för att kunna ställa rätt krav på utförarana, även den egna verksamheten. Det är trist att du inte ser någon skillnad mellan (s) och (M) politik. Kritik att ta till sig. jag får stötta mina kollegor i kommunen ännu mer för att få en bättre politik.

  7. Förändring utan målvakt.

    Måste säga att dina svar är ärliga. Vad som kvarstår är dock den bristfälliga politik ni moderater bedrivit i
    Lycksele sedan valet 2006. Självklarheter som det fria valet utifrån kvalitet, utförare och verkställande är bevisligen inget som moderaterna i Lycksele krävt.

    Att Lyckselemoderaterna är i maskopi med sossarna är sedan länge registrerat. Vilket alternativ till den idag rådande S-politiken står ni för? ”Målvaktspolitiken” är genomskådad i Lycksele. Att få förtroendet att besätta oppositionsrådsposten utan att öppna käften är registrerad hos väljarna i Lycksele. Oavsett focus.

  8. FP är alternativet i Lycksele.

    Ni Moderater har rätt mycket att förklara för väljarna.
    Kommunvalet i Lycksele bevisar att en röst på moderaterna är en röst på sossarna. Väljarna har registrerat följsamheten till S-politiken med förödande resultat som följd. Att försöka att skylla allt på S är inte trovärdigt. Ni är tyvärr registrerade som köpta medlöpare utan insikt och förstånd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.