Nya brott kräver nya lagar!

 

Jag har skrivit många inlägg om Grooming, textförförelse på nätet, nu har Moderatkvinnorna ett förslag till motangrepp mot denna växande brottslighet.
Idag används Internet av tusentals män som varje dag försöker komma i kontakt med barn och ungdomar i ett sexuellt syfte. För att effektivt stoppa gromning kräver vi nu att polisen ska tillåtas att använda brottsprovokation för att fånga förövarna på Internet. För snart fyra år sen dömdes Alexandramannen till sexövergrepp på 58 flickor. Han utgav sig för att vara ”Alexandra 25 år” på Internet och tog kontakt med unga flickor på olika chattforum. Det var då. Idag finns mängder med Alexandramän ute på Internet. Sedan dess har inte bara antalet förövare ökat utan tekniken har även utvecklats. Till förövarnas fördel. Förövarna använder idag webbkameror för att lura barn att klä av sig, de spelar spel med åttaåriga pojkar på Bolibompa och de säljer billiga dataspel på blocket.
I Kanada och England tillåter man idag brottsprovokation. Polisen utger sig för att vara barn på Internet i syfte att avslöja sexförövarna. Vi vill kunna använda samma metoder här som i dessa länder. Idag har sexförövarna alla möjligheter att träffa barn på Internet och trots otaliga försök för att förhindra sexuella kontakter med barn på Internet lyckas de alltid hitta nya sätt att få kontakt. Därför är det svårt för polisen att fånga en sexförövare på Internet, förövaren har ju inget ansikte. Inte förrän de träffar barnet i verkligheten visar de sin riktiga identitet och då är det i många fall för sent. Vi vill därför tillåta brottsprovokation under förutsättningen att polisens arbete sker under bestämda former och med restriktioner beroende på omständigheterna i det enskilda fallet. En lag som tillåter brottsprovokation måste förstås utredas grundligt innan den kan antas. Allt för att undvika den ”amerikanska Kafka- metoden” som exponeras på TV där män kastas in i ett rum fullt med poliser utan att veta vad de åtalas för. Men för att fånga sexförövare på Internet måste man ta till drastiska åtgärder, lagen måste anpassas efter verkligheten och verkligheten är idag tusentals sexförövare på Internet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Fredrik Forssberg (2010-01-25 10:42)
    Detta är ett förslag från M-kvinnorna. Det kommer att drivas vidare. Jag tycker det är viktigt att lägga konkreta förslag som anpassas till verkligheten. Integriteten måste behållas men inte till vilket pris som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.