Rätt till arbetskläder!

 

En insändare i gårdagens VK handlade om varför man inte får arbetskläder av sin arbetsgivare när man jobbar på förskola . En typisk fråga när det gäller jämställdhet.  Titta på alla killar som jobbar inom kommun med blandannat renhållning, parkarbete eller vaktmästare. Där är det självskrivet att det ska tillhandahållas arbetskläder för att kunna utföra ett arbete. Var är skillnaden? En tjej på en förskola har också ett arbete där hon nöter kläder och smutsar ned sig varje dag. Det är liknande situation inom många kommunala boenden och inom hemtjänsten. I Lycksele kommun har frågan tagits upp många gånger om rätten till arbetskläder. Det är givetvis alltid en för stor kostnad att låta alla dessa kvinnor få arbetskläder. Jag tycker det är helt vansinnigt att man inom hemtjänsten använder sina privata kläder vid patientnära vård, vid hantering av urin och avföring. Efter avslutat arbetspass åker man i väg och hämtar sina barn på förskolan och efter det på ICA och handlar mat. Smittspridningen är fantastisk. Moderatkvinnorna har lyft denna fråga som en stor fråga och inför kommande val hoppas jag att den står högt upp på agendan.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Liz

    Jag tycker att detta inlägget är könsdiskriminerande.
    Det verkar som att du påstår att männen har det så bra och kvinnor tvingas stå ut med massa skit.
    Menar du verkligen att det bara finns kvinnor på förskolor och i hemtjänsten och bara killar är parkskötare och vaktmästare? De vaktmästare jag känner står med egna kläder btw.
    Detta feministsnack och inte om jämställdhet.
    Håller dock med om att man inte ska behöva stå för kläder själv där man blir skitig när man jobbar.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Liz (2012-01-23 11:17)
    Detta är definitivt inget feministiskt inlägg. Snarare en spegling av hur samhället ser ut. De som arbetar inom förskola oavsett kön borde också ha rätt till arbetskläder likaväl som de som arbetar inom ex. parkförvaltningen inom kommunen.

  3. Kalle

    Vem har inte ett jobb där man ”nöter kläder”?

    Jag kan bara komma på en typ av jobb, inom en viss gren av filmindustrin…

    Det skall väl också nämnas att både kvinnor och män jobbar inom den industrin så det är 100% rättvist också.

  4. Louise

    Tycker denna fråga är aktuell igen, vi har fått till oss inom äldre vården att nu ska vi bara få ett ombyte kläder som ska bli personliga. Vill vi ha mer kläder får vi bekosta det själva, kläderna ska ju tvättas och hur gör man det med ett ombyte spec med det jobb vi har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.