Vi måste försöka kompensera förlorad barndom

 

Direktivet till den nya utredningen kring upprättelsen som presenterades av vår folkhälsominister Maria Larsson den 18 februari var en bit på vägen i kraven från många vanvårdade. Att Maria Larsson dessutom säger att gruppen skall ha ekonomisk kompensation är positivt. De som råkade illa ut under dessa år som utredningen omfattar ska kompenseras. Dessa  barnhemsbarnen bör få upprättelse för sitt  lidande . Kunskapen om vanvårdsfrågan är fortfarande låg. Utredningen kring vanvård har aldrig nått ut mer än i sk nyhetstoppar när enskilda berättat eller någon myndighet gjort ett utspel Det finns frågetecken i direktiven kring kompensationen, de skall t.ex inte överstiga traditionsenliga belopp i svensk rättspraxis. Jag tycker att det är att föregripa utredningen genom att begränsa beloppen. Om  man t.ex tittar på grannlandet Norge där man betalat upp till 1 miljon till fd barnhems- och fosterbarn. Ett liv kan inte värderas i kronor och ören och en barndom kan inte köpas igen. Men mycket kan kompenseras som t.ex utbildning, pensionsförsäkringar etc genom ekonomisk kompensation.
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.