Kvinnor och jämställdhet, varför finns inga män i dessa diskussioner?

 

I går var det internationella kvinnodagen för 100:ade gången! Det uppmärksammades på många håll och det var debatter, utbildningar och informationsmöten i olika former som alla handlade om kvinnan, och den stora frågan i dag jämställdhet! Alla kommuner och landsting har en jämställdhetspolicy. Hur man väljer att arbeta efter den skiljer sig. Det står så vackert i alla dokument att jämställdhet är förankrat hos alla och ska finnas med i alla diskussioner och i allt arbete vi gör inom kommun och landsting. Varför är det så att på de flesta utbildningarna om jämställdhet sitter kvinnor och lyssnar, vi har en struktur i den politiska världen som består till stor majoritet av män. Varför är det så svårt att få kvinnor att engagera sig politiskt?  Titta hur det ser ut i verkligheten, när jag pratar jämställdhet så handlar det inte bara om orättvisa löner, vilket i sig kan göra mig otroligt irriterad att bara för att jag är kvinna så har jag en lägre lönenivå, trots att jag gör exakt samma arbete som en man . Det handlar om varför kvinnor får sämre vård, billigare mediciner och blir sjukskrivna i större grad än män, det handlar om varför kvinnor ska rättfärdiga sig inför männen och argumentera för lika rätt. Hur ska våra kommuners och landstings jämställdhetspolicy nå fram och fungera?  Vi har ett jätte arbete att försöka förändra vår egen inställning till jämställdhet och arbeta dagligen med detta stora ämne. Den förändring som krävs för att vi ska få ett bra jämställdhetsarbete kräver att vi alla är fokuserade på att nå ett mål och inte titta bakåt och falla tillbaka i gamla invanda mönster.
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Jag lyssnade på Länstyrelsen och JämLys för någon vecka sedan. Väldigt intressant att se hur varslen slagit hårt på allt jämställdhetsarbete i vårt län. Indexator och Volvo för börja om med sitt arbete.

    Hur är det inom vården?

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-03-09 09:07)
    Landstiget har fattat ett beslut om att vi ska jobba med jämställdhet och använda den policy som finns. Det är ett mastodont arbete som kräver total fokus på uppgiften. Kvinnor får sämre vård, billigare mediciner än män, hur ändrar vi det? Jämställdhet är låga löner för ett lågstatus yrke, hur ska vi lyfta status för att nå bättre jämställdhet? Att arbeta med människor är inte status! Om vi inom vården ska lyckas krävs att alla är med på tåget och ingen faller av och fortsätter som vanligt. Som sagt ett jätte arbete som är påbörjat och det dröjer innan vi ser resultat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.