Lika skatt för alla eller?

 

 
I en artikel i en av våra kvällstidningar läste jag i går att Socialdemokraterna har startat en ny kampanj med mottot” det ska löna sig att arbeta”  Ett smått plagiat av Moderaterna kampanj inför förra valet.  Kampanjen som (s) ska driva handlar om att minska skattegapet mellan löntagare och pensionärer. Den som vi inom Moderaterna drev var att det var bättre att ge människor ett arbete istället för att leva på bidrag av olika former.  Den nya kampanj som (s) nu driver är en i mina ögon intressant kampanj, enligt deras kampanj program ska pension och lön ska beskattas lika. Nu har vi i Sverige gått från skatt efter inkomst till skatt efter ålder och inkomst. Beskedet är tydligt från (s) sida, glappet ska avskaffas. Lika tydligt är det inte på vilket sätt det ska ske, med sänkt skatt för pensionärer eller höjd skatt för löntagare. Jag har svårt att tänka mig att alla löntagare skulle acceptera en höjd skattesats utan att protesterna blir höga
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Ernst

    Var det inte så att S redan från början av 1980-talet började driva en moderat politik med K-O Feldt i spetsen. Den då tidigare borgerliga regeringen hade inte klarat detta. Med att man införde nyliberalismen från denna tidpunkt och att den drevs av en socialdemokratisk regering. Varför skulle man då vara förvånad över den artikel du hänvisar till, där S gör detta utspel? Båda partierna tävlar ju om att snabbast socialt nedrusta landet, där den ena gör det i förtecknet av någon ting nytt medan den andra försöker dölja detta bakom historiska anakronismer. Beklämd och förbannad är orden.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Ernst (2010-03-11 13:22)
    Jag kan inte säga att jag är förvånad att (s) använder samma argumnet som (M). Det är dock lite intressant att om man driver en linje där det ska löna sig att arbeta och det ger mer pengar i plånboken tack vare lägre skatt så nedrustar vi landet. Jag tycker vi ska prioritera en arbetslinje men givetvis ska vi ha ett bra skydd vi bla sjukdom och arbetslöshet

  3. Ernst

    Skyddet vad gäller sjukdom och arbetslöshet har aldrig nedrustats på ett snabbare och effektivare sätt under efterkrigstiden, än med den regering som suttit under sista mandatperioden. En större omfördelning av kapital har vi aldrig hellre skådat, med ett samhälle där klassklyftorna ökar. Är detta den trygghet du åsyftar? En trygghet för dom som sitter på kapitalet och som via höga löner och bonusar göds. Dessutom ges dessa ansvarsfrihet om man fifflat. Är detta det nya Sverige med någon kvasitrygghet vid sjuk dom och arbetslöshet naiva moderater tror att alla ska gå på?

  4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Ernst (2010-03-12 09:45)
    Jag tycker du blandar äpplen och päron i din kommentar. Att vi ska driva en arbetslinje och göra det lönsamt att arbeta kan inte vara kontroversiellt. Att klassklyftorna ökar är inte riktigt sant. Trygghet i våra syddsnät ska vi ha och den finns.Förändringar är gjorda eftersom verkligeheten har förändrats under den tidsperiod du syftar på. Att arbetslösheten minskade stort var ett positivt besked att sedan en finanskris kom emellan är svårt att styra. Vi är på väg att vända den trenden nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.