Lycksele på kartan!

 

Lycksele är det enda lasarett i Västerbotten som utför stora fetma operationer. En av anledningarna är givetvis att vi har två väldigt skickliga kirurger som tillsammans utför alla dessa operationer. Det är inte en helt okontroversiell operation och det debatteras ofta om det är försvarbart att utföra dessa fetma operationer. Alla patienter som blir opererade är dessutom högrisk patienter och har ofta andra sjukdomar ofta som följd av sin fetma. Forskning som är gjord tidigare på fetma operationer visar att hälsoeffekterna för dem som genomgår en fetma operation är tydlig, de går ner i vikt, risken för diabetes eller hjärt och kärl sjukdomar minskar. En ny studie visar ett lite anmärkningsvärt resultat, trots att hälsovinsterna är lika stora för män och kvinnor som opererar sig för fetma så blir kvinnor i betydligt högre utsträckning sjukpensionärer än män. Det diskuteras just nu behovet av en samlad enhet för fetma kirurgi i Sverige. Lycksele finns med på kartan när det gäller fetma kirurgi och det är viktigt att vi profilerar oss.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Detta är något som diskuteras flitig här – eftersom jag jobbar med hälsa. På radion i förrgår debatterades detta och GB-operationerna tar över en hel del ”vård” och det KOSTAR. Landstinget skulle gå ut i kommuner och påbörja någon slags dialog.
    Eftersom jag jobbar med nordens nästbästa sätt att gå ner i vikt (bäst är GB – op) som inte kostar mer än 1/10 av denna
    summa så blir man lite upprörd. Det finns metoder som funkar och vi får även in GB-patienter som de från beteendemedicin som vi hjälper.

    VI SKULLE KUNNA SAMARBETA SÅ MYCKET MER OMKRING DETTA men landstinget i Umeå är inte intresserad.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-03-17 07:59)
    Jag håller med om att det kostar pengar att genomföra en GBY operation. Jag vet att många har gjort stora, uppriktiga försök att gå ner i vikt på annat sätt innan de lägger sig på op-bordet. Det är trots allt en stor risk att göra en op.Sorsele gården hade inriktningen mot övervikt men fick avsluta sin verksamhet pga dåliga resultat. Samarbete mellan kommun/landsting med ett förankrat program skulle kanske få det bästa resultatet, det gäller bara att få rätt personer intresserade och visa på samhällsekonomiska vinster

  3. Lisbet Olofsson

    Om jag kan visa på samhällsekonomiska vinster – är du då intresserad att lyssna?

    För det är inte många och man anser att detta är ett problem med eget ansvar – men varför är så många överviktiga idag?

  4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-03-22 07:02)
    Jag är alltid intresserad av att lyssna. Jag vet av egen erfarenhet inom min yrkesroll att vi inom sjukvården har många förutfattade åsikter om de med grav övervikt. Med rätt handlingsplan kan man med säkerhet undvika operationer och det vinner vi alla på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.