Barn är inte alltid barn

 

Kan inte låta bli att reagera över andra länders seder och bruk. En 13-årig flicka från Jemen stod brud förra måndagen när hon giftes bort i ett "bytesäktenskap", där brudens bror samtidigt gifte sig med brudgummens syster. Fem dagar efter sitt bröllop dog denna unga flicka när hennes könsorgan spräcktes och hon förblödde. Flickäktenskap är vanliga i Jemen, ett av arabvärldens fattigaste länder där klanstrukturen är stark.
Jemens "dödsbrudar", varav många gifts bort redan före puberteten, hamnade i fokus i september förra året när en 12-årig flicka dog i barnsäng. Det finns en lag mot barnäktenskap i Jemen och man har höjt åldern för giftermål för flickor till 17 år. Denna lag kan dock inte användas då en grupp politiker i Jemen krävt en ny översyn av lagen.  
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.