Roligt med lite statistik!

 

Ibland roar jag mig att läsa statistik. Denna gång fastnade jag inom en del av  sjuvårdens statistik, kanske inte så konstigt men väldigt intressant. Jag får höra av många att vår svenska sjukvård bara blir sämre och sämre och att fler sjukhus läggs ned så att platserna blir färre. Det är i och för sig en viss sanning i dessa påståenden. Det finns i dag 37 sjukhus i Sverige. Mycket av den minskning vi ser beror på förändrade behandlings metoder och att vi opererar mycket utan att man behöver bli inlagd. Jag hittade siffror om berättade att 1950 var det i Sverige en läkare på 1400 invånare. Nu är siffran 1 läkare på 307 invånare. Det finns i dag betydligt fler läkare. Vi har ökat medellivslängden de senaste 100 åren i Sverige med 28 år. Vi ökar ständigt befolkningen i Sverige och i vi är snart mer än 10 miljoner svenskar. Det är lite intressant vad denna utveckling kommer att innebära för oss i Sverige. Vi blir fler, vi lever längre och vi tillbringar färre dagar på sjukhus. Blir vi automatiskt friskare också?
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.