Vi måste läsa mer!

 

Jag lyssnade på radio och hörde ett nyhetsinslag om att pojkarna i grundskolan i Umeå närmar sig flickornas nivå i läs och skrivförståelse. Det är en positiv utveckling och jag hoppas fler kommuner kan titta närmare på hur Umeå kommun har nått dessa siffror. Det finns mängder av undersökningar som visar att flickor har bättre läs och skrivförståelse än killar. Varför det är så är intressant. Den internationella bokläsardagen var i förra veckan och där pratade man om samma mönster. Kvinnor läser skön litteratur, män läser manualer eller management böcker. Givetvis är detta lite generaliserande men samtidigt lite talande för hur det ser ut i våra skolor så fortsätter mönstret när vi blir äldre.  Fler killar än tjejer söker till universitet men av de som avslutar sina universitets studier så är andelen tjejer högre .  
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Etiketter:

8 kommentarer

 1. Björn

  Hur kan det komma sig att det visar sådana resultat när vi haft en så intensiv jämställdhetsdebatt sedan 60-talet.
  Jag tycker att tv programmet vem vet mest med Rickard Olsson som programledare, är utifrån jämställdhetsperspektivet ett kvinnodiskriminerande program där endast två av tio deltagare är kvinnor som kommer vidare till finalen.

 2. Realist

  Du gör dig till talesman och anser dig veta hur det ser ut i skolan, medan du egentligen inte har någon som helst kunskap om detta. Vilka undersökningar hänvisar du till att flickor skulle ha betydligt bättre läsförståelse än pojkar? Allt bygger på gissningar och spekulationer utan någon grund för dessa påståenden. Egentligen kommer din utsago från något du hört på radio och utan en gnutta av kritiskt tänkande sväljer du detta. Att låta vederhäftig vad gäller skolan går bra, men att se verkligheten är betydligt mer komplicerat.

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Realist (2010-04-26 23:05)
  Att läsa rapporter och forskning är upp till var och en. Jag refererar från ett radio inslag men har läst annan forskning som säger samma sak. Detta är ingen kritik mot skolan utan ett konstaterande att kvinnor läser mer än män. Det är spännande att du tolkar in en så negativ bild av detta.

 4. Kalle

  Stalin, Hitler, Napoleon m.fl läste flera böcker om dagen och hade enorma privata bibliotek! Hmm. Ditt inlägg är för övrigt ett exempel av många där man kan framhäva kvinnor som mer begåvade än män och därigenom påstå sig verka för jämställdhet. Hävdar man däremot att män är mer begåvade än kvinnor är man ett kvinnohatande trångsynt svin till man.

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kalle (2010-04-28 18:38)
  Att påstå att kvinnor läser mer än män framkommer i varje undersökning som gör i ämnet. Att därför dra slutsatsen att det påverkar begåvningen har jag inte gjort. Det jag tolkade in i mitt inlägg var att pojkarna närmade sig flickornas nivå i läs och skriv förståelse. Du har dragit helt egna slutsatser så det får stå för dig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.