Hemma båda två!

I går  skrev Svenska Dagbladet om en rapport från Moderatkvinnorna, där föreslås ett höjt tak i föräldraförsäkringen – den delen som handlar om vård av sjukt barn (VAB).

Idag är det ungefär en tredjedel av dessa dagar som tas ut av barnens pappor. Resten av dagarna står mammorna för. Och det är inte så konstigt. Familjeekonomin styr hårt. Och om familjens ekonomi lider minst skada av av den som förlorar minst är hemma, så blir det naturligtvis vanligare att kvinnor/mammor är hemma med sjuka barn.

Det blir många konsekvenser av det. Dels att pappor inte får lika mycket del i sina barn som mammorna, dels att barnen tappar värdefull tid och dels att kvinnorna tappar möjligheter i yrkeslivet. Idag ses kvinnor av arbetsgivare som en risk i högre grad än män, eftersom man vet att de kommer att vara frånvarande från jobbet mer.

Om det ändras. Om uttaget ändras och blir mer jämnt mellan kvinnor och män, utan kvotering eller lagstiftning, bara för att föräldrarna själva vill vara lika delaktiga – och har ekonomiska möjligheter – då är ett höjt tak i föräldraförsäkringen en ren och skär jämställdhetsåtgärd.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.